Adel Khan Farooq, frilansjournalist, forfatter og filmprodusent.

Adel Khan Farooq ville ikke bruke «svenske tilstander» om Oslo øst. Dermed var han ikke interessant for NRKs vinkling

- De lette etter noen som kunne bekrefte deres egne teorier og vinklinger. Det synes jeg er dårlig journalistikk, sier Farooq. NRK svarer med å anklage han for å snakke usant.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag sendte NRK Dagsrevyen et innslag titulert «kriminelle gjenger i Oslo øst», som også er presentert med en reportasje på NRK.no.

Reportasjens hovedpoeng er å fortelle om gjengproblemer og kriminalitet i flere av bydelene øst i Oslo, med våpen, narkotika og andre problemer.

Et sentralt og avsluttende poeng for reportasjen, som på TV er sjeldent lang med sine godt over 10 minutter, er å få bekreftet at Oslo nærmer seg «svenske tilstander». Dette spiller igjen på det som nærmer seg unntakstilstander i flere av Stockholms forsteder.

På spørsmål fra journalist Anders Magnus bekrefter også to personer at vi er på vei dit, eller at vi allerede er der.

Men NRK ville angivelig ikke ha med kildene som nyanserte dette bildet.

De passet nemlig ikke vinklingen, ifølge en av dem som ble forespurt om å uttale seg.

 

Slik teaset NRK saken på Facebook lørdag:

Frykter «svenske tilstander» i Oslo øst

15-åringer med pistoler, barn som røyker hasj og masseslagsmål. Les hvorfor foreldre og ungdommer frykter «svenske tilstander» i Oslo øst: http://nrk.no/norge/1.13412236

Posted by NRK Nyheter on 11. mars 2017

 

- Ble spurt om å bekrefte «svenske tilstander»

Lørdag kveld fortalte frilansjournalist, forfatter og filmprodusent Adel Khan Farooq Facebook om hvordan han for en tid siden ble kontaktet av NRKs journalist Mohammed Alayoubi om saken. 

Anders Magnus deler på nett byline med Alayoubi, Ingeborg Rygh Hjorthen, Vidar Kvien og Christine Svendsen.

Ifølge Farooq fikk han spørsmål «om jeg kunne si noe sånt som 'det er svenske tilstander i Oslo'».

Men det kunne han ikke, fordi han mener ikke det er slik.

- Nå forstår jeg hvorfor jeg ikke ble brukt som «ekspert» i saken deres. De fant visst en annen som kunne si de orden, skriver han - til stort engasjement på Facebook.

 

I desember ble jeg kontaktet av Østlandssendingen hvor jeg kommenterte den negative utviklingen til enkelte ungdommmer p...

Posted by Adel Khan Farooq on 12. mars 2017

 

Mener NRK jaktet ensidig

Medier24 snakket med Adel Khan Farooq flere ganger søndag. Han bekrefter historien og står for beskrivelsen av den. Og utdyper hvordan han mener NRK hadde bestemt seg for en vinkling:

- Jeg blir ringt og spurt om å uttale meg om noe, om jeg kan bekrefte deres påstand. Når jeg sier at det ikke er «svenske tilstander», da blir jeg spurt om jeg kjenner noen andre som kan si det, hevder Farooq.

Og synes ikke noe om denne måten å jakte kilder på: 

- Her virker det som om NRK aktivt og utelukkende søker kilder som kan bekrefte et narrativ de har bestemt seg for å lage. De leter etter noen som kan bekrefte deres egne teorier og vinklinger. Det synes jeg er dårlig journalistikk.

  • NRK SVARER: Les intervju med nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord lenger ned i saken. Se også videointervju med journalist Anders Magnus.

Farooq legger til at han hadde vært den første til å bekrefte «svenske tilstander», hvis det var slik:

- Men det er jo ikke det. Og da kan jeg ikke si det.

Dialogen endret seg så ifølge Farooq fra en kildesamtale til en mulig oppdragssituasjon; NRK lurte på om Farooq kunne sette dem i kontakt med medlemmer av en konkret gjeng, uten at det førte fram.

 

Reagerer også på virkemidlene - og motstemmene

Adel Khan Farooq har tidligere jobbet i Dagbladet, med Ulrik Imtiaz Rolfsens film om Ubaydullah Hussain - og skrev nylig en roman om radikalisering.

Han er selv vokst opp i området rundt Mortensrud, og reagerer ikke bare på vinklingene NRK ifølge ham «bestemte seg for», men også virkemidler og unyanserte påstander som får danne premiss for reportasjen: 

  • En av de «kriminelle ungdommene» hevder i reportasjen at halvparten av alle ungdommer røyker hasj. Det presenteres også en påstand om at hver fjerde ungdom selger hasj.

- Dette er latterlig høye tall som ikke virker forankret i virkeligheten, eller dokumentert med undersøkelser, mener Farooq.

NRK viser forøvrig selv til en undersøkelse fra 2015 om at under 10 prosent av ungdommene i bydelene ruser seg.

  • Det er nesten ingen ungdommer som blir intervjuet uten at stemmene er forvrengt eller at bildene er anonymisert på annen måte.
  • Ingen «vanlige ungdommer» er intervjuet åpent i reportasjen. Tvert i mot har NRK med dramatiserende kameraføring filmet inne på Mortensrud senter, og sladdet alle personer som var på filmen. 

- Å bruke noe som ligner på «skjult kamera» for å filme en helt tilfeldig kompisgjeng av mørkt utseende står sammen er et dramatisk virkemiddel - kun skapt for å berøre seere, men tatt helt ut av sin kontekst, mener Farooq.

 

Lover «ti kilder som sier det motsatte»

Adel Khan Farooq understreker at det er utfordringer i bydelene som NRK omtaler:

- Jeg benekter ikke at det fins problemer. Men dette gir et helt feil bilde av virkeligheten.

- Jeg kjenner disse miljøene, jeg har fem yngre søsken som bor der, og har selv jobbet som lærer, miljøarbeider. Og kjenner meg overhodet ikke igjen, hevder han.

- Hvordan reagerer de du har snakket med om reportasjen?

- Mange har blitt sinte og tenker, hvorfor blir ikke vi spurt? NRK har jo ikke snakket med vanlige ungdommer som kan fortelle om hvordan de har det på Mortensrud. Det er heller ingenting om alt det positive som pågår av forebyggende arbeid i området, sier han.

Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK.

Mange av beskrivelsen er som nevnt bygget på anonyme kilder.

Farooq mener NRK kunne fått et helt annet inntrykk om de snakket med flere ungdommer, miljøarbeidere eller andre i bydelen:

- For hver person NRK finner som kan si noe anonymt, skal jeg finne ti personer sier det motsatte helt åpent!

 

 

Anders Magnus forsvarer reportasjene - og reagerer sterkt på journalister som «likte og delte» Farooqs post. Se langt intervju:

Anders Magnus om «svenske tilstander» og kritikken fra Adel Kh... Posted by Medier24 on 12. mars 2017

 

 

Det var ikke derfor Adel Khan Farooq ble valgt bort som kilde, svarer Alexandra Beverfjord

NRKs nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord avviser overfor Medier24 at Adel Khan Farooq ble valgt bort som kilde fordi han ikke ville si at det var såkalte «svenske tilstander» i Oslos østlige bydeler:

- Dette er ikke riktig, noe vi også har påpekt i sosiale medier i helga. NRK har hatt en dialog med Farooq, og det har vært en dialog både som kilde og etterhvert om fakta og research. Han skulle etterhvert ha penger for å bidra. Nå ble ikke det noe av. Men derfor ble det ikke aktuelt å bruke han som kilde heller.

- Så dette med «svenske tilstander» var ikke tema for deres samtaler med Farooq?

- Det har i hvert fall ikke vært kjent for NRKs medarbeidere at han har hatt noen mening om det, svarer Beverfjord.

- Han beskriver det slik at dette først var en samtale om mulig intervju og bruk av han som kilde, og at det deretter gikk over til å handle om tips om andre kilder - og deretter et mulig samarbeid om research?

- Dette forløp ikke på den måten, slik våre medarbeidere beskriver saken. 

- Er dette rent oppspinn fra Adel Khan Farooq da?

- Jeg kan ikke svare for hans påstander, men jeg forklarer i hvert fall hva som ligger bak vår vurdering av å ikke bruke han som kilde i saken, sier Beverfjord.

 

- «Svenske tilstander» var ikke noe hovedspor

Nyhetsdirektøren mener videre at det ikke er så veldig oppsiktsvekkende at folk frykter at det skal nærme seg tilstandene i de stockholmske forstedene.

- Men dette med svenske tilstander er ikke noe hovedspor i vår reportasje, sier Beverfjord.

- Dette er en lang reportasje hvor nesten alle kildene mener det samme. Er den for ubalansert?

- Her har vi bestemt oss for å gå inn og se på gjengproblematikken. Når vi gjør det journalsitisk, så velger vi oss ut ett område som vi ser nærmere på. Det er riktig at man skal bedømme hver enkelt reportasje for seg, men vi må også se på dette over tid. NRK har også mange positive saker om integreringsarbeid. I akkurat denne saken var tematikken utfordring med gjengkriminalitet, og da er det dét som er fokus.

- Men kunne saken vært noe mer balansert og med flere syn?

- Vi har en omfattende research, med 30-40 kilder, skriftlig materiale og mye fakta. Det er også mye vi ikke bruker, som også går enda lengre i beskrivelsene. Og som reportasjen viser: Politiet er bekymret, vi har politikere og en byrådsleder som mener det samme. Dette er ikke noe NRK har bestemt seg for, sier Beverfjord. 

- Og dette er jo også noe Adel Khan Farooq selv har advart mot, senest for noen måneder siden i en sak på NRK, legger hun til.

Da viser Beverfjord til denne saken fra desember, hvor Farooq selv «mener Mortensrud er glemt av politikerne».

 

- Har ingen annen agenda enn å lage journalistikk

- Når NRK jobber med slike saker, jobber man nærmest med å legge ord i munnen på folk?

- Nei, selvsagt ikke. Vi jobber ikke slik det er fremstilt her. Det er klart; når noen snakker om parallelsamfunn, er dette noe som kan komme som et oppfølgingsspørsmål. Men målet vårt er å få stemmer med bred relevans. Det ligger ingen agenda her annet enn å lage journalistikk, sier Alexandra Beverfjord.

- I reportasjen er det også brukt dramatiserende virkemidler, som kameraføring i lav høyde på et kjøpesenter hvor tilfeldige ungdommer er sladdet. Er disse virkemidlene nødvendige?

- Når vi tar et miljøbilde som dette på et kjøpesenter, i denne konteksten, er det klart at vi sladder folk. Det handler ikke minst om presseetikk.

- Dere presenterer også løse påstander om at halvparten av ungdommene i området bruker narkotika, og at hver fjerde person selger. Er det riktig å presentere dette som et premiss i saken?

- Vi er helt åpen om at dette er en påstand fra flere kilder, men det er samtidig ikke noe politisjefen avviser. Vi er også helt åpen om offisielle tall sier at 10 prosent bruker rusmidler, sier Beverfjord.

 

Mener reportasjen må ses i en sammenheng

- Dette er en lang reportasje med et ganske ensidig fokus. Er dere bekymret for at dette kan stigmatisere et helt oppvekstmiljø?

- Nei, det er jeg ikke enig i. Målet vårt er å få til en debatt for å unngå en negativ utvikling. Vi får ikke debatt uten journalistikk om temaet, sier Beverfjord.

- Men hvis man ser reportasjen kan man nærmest tro at det ikke fins vanlige ungdommer på Mortensrud?

- Nei, det er jeg ikke enig i. Akkurat nå er det dette temaet vi omtaler. Det er som nevnt ikke påkrevd at vi skal gå inn i alle andre mulige temaer samtidig, svarer nyhetsdirektøren.

- Oppsummert: Er det ingenting du mener kunne vært bedre eller annerledes i arbeidet med denne reportasjen?

- Jeg tror det er viktig å understreke at dette også er en del av en større dekning. Det vil komme mer, og det må også ses i sammenheng med andre saker vi kommer med.

 

Farooq: - For dumt at NRK bortforklarer

- Det er for dumt at NRK bortforklarer og sier de aldri har bedt meg om å kommentere såkalte 'svenske tilstander'. Enten lyver NRK-ledelsen for å dekke over journslistens dårlige metoder, eller så lyver journalisten til sjefene sine.

Det sier Adel Khan Farooq som svar på anklagene om at han snakker usant. 

Han kommenterer også beskrivelsen av at han skal ha «krevd penger», og sier at det var senere, etter den første kontakten som mulig intervjuobjekt:

- De prøver videre å diskreditere meg for å ha bedt om penger. Ja, jeg har bedt dem betale meg for utført arbeid. Jeg er en journalist, og lever av dette. Det arbeidet vi snakker om da, var en helt annen fase av dialogen. Den forandret seg til at de ønsket at jeg skulle gjøre et oppdrag for dem. Når man lever av å være frilanser, så er det vel normalt å be om honorar for oppdrag man utfører, er det ikke?, spør Farooq.

 

Powered by Labrador CMS