Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) bekrefter at han og resten av regjeringen skroter ideen om et eget mediestøtteråd.

Abid Raja skroter omstridt medie­støtteråd

– Forslaget om mediestøtteråd legger vi nå bak oss, sier kulturminister Abid Raja til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

En nær samlet mediebransje har rast mot forslaget om et eget mediestøtteråd, som etter planen skal fordele den direkte mediestøtten i Norge. I tillegg har opposisjonen varslet kamp mot forslaget i Stortinget

Nå skroter imidlertid regjeringen hele forslaget.

– Forslaget om mediestøtteråd legger vi nå bak oss, bekrefter kultur- og likestillingsminister Abid Raja til Medier24.

– Demokratisk kontroll

Forslaget ble sendt ut på høring i desember, med frist for å gi tilbakemelding i januar.

– Dette var nybrottsarbeid og det er særlig når man foreslår nye grep er det viktig at man lytter til aktørene på feltet. Innspillene fra flere av mediene selv, mediefeltet, medieforskere og interesseorganisasjonene har vært at dette er noe de ikke ønsker og noe de mener ikke er nødvendig. Det har vi valgt å lytte til, sier han.

En av hovedinnvendingene mot opprettelsen av det nye rådet, har vært at man kommer til å konsentrere mye makt i få hender, og at rådet ikke vil være underlagt den demokratiske kontrollen som fordelingen av mediestøtten i dag er.

– Regjeringen er opptatt av både demokratisk kontroll og at man ikke skal lage organer det konsentreres mye makt rundt. Det er en av årsakene til at vi nå trekker dette forslaget, i tillegg til at bransjen skal oppleve ro og forutsigbarhet, sier Raja.

Frykter ikke for kort avstand

Kulturministeren understreker at de andre forslagene som kom i samme runde, som fireårige styringssignaler for bransjen, og et mål om å styrke forutsigbarheten for støttemottakerne, fortsatt ligger fast. 

Trine Skei Grande. Her fra da hun la fram kulturbudsjettet mandag 7. oktober 2019.

Et av tidligere kulturminister Trine Skei Grandes hovedargumenter for opprettelsen av et slik råd, var nettopp å skape større avstand mellom politikere og pressen. Raja er ikke bekymret for manglende avstand. 

– De fireårige styringssignalene vil sørge for at dette ikke blir en årlig dragkamp mellom partiene, men en forutsigbar løsning for mediene. Så har vi heller ingen tradisjon i Norge at politikere går inn og styrer hvem som skal få og ikke få støtte – ut fra egne politiske preferanser. Slik skal det fortsette å være, understreker Raja. 

– Hele poenget med høringer 

Han forteller at de kommer til å jobbe videre med utformingen av ulike løsninger for hvordan man kan sikre armlengdes avstand mellom medier og politikere. 

– Vi kommer også til å jobbe videre med å skape armlengdes avstand mellom politikerne og mediene, men der har vi ikke enda landet konkret på hvordan formuleringene blir. Der vil det komme noe fra oss, men det kommer ikke til å inneholde et forslag om mediestøtteråd, sier han. 

– Er dette er forsøk på å sjarmere mediebransjen i senk? 

– Dette er dag én av min sjette uke som kulturminister og jeg har trengt litt tid for å sette meg inn i de ulike sakene. Nå har jeg satt meg grundig inn i denne saken og lest mange av høringsinnspillene. Hele poenget med å ha høringer er at man skal høre på hva folk har å si – og nå skal de vite at jeg har hørt og valgt å ikke gå videre med dette forslaget. 

Trekkingen av forslaget gjøres i samråd med både Skei Grande og resten av Regjeringen. Arbeidet med utformingen av den nye mediestøtteloven fortsetter og departementet håper å ha noe klart før sommeren. 

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).
Powered by Labrador CMS