Kritisk til utbetalingen av koronastøtten: – Det er dette vi har advart mot

Presseorganisasjonene er kritiske til at kun en tredjedel av koronastøtten til mediene ble utbetalt.  – Vi ser at ordningen ikke treffer godt nok, sier LLA.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter flere utsettelser har Medietilsynet nå betalt ut koronastøtten som flere medier har ventet på

Medietilsynet mottok 201 søknader om kompensasjon for omsetningsfall. De tildeler 91,9 millioner kroner fordelt på 132 tilskuddsmottakere.

Den totale økonomiske rammen til fordeling var opprinnelig på 300 millioner kroner, men bare vel 92 millioner av det blir altså nå betalt ut. Det tilsvarer en tredjedel av midlene.

Generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA) Tomas Bruvik er ikke fornøyd.

– Vi ser at ordningen ikke treffer godt nok. Vi har hele tiden pekt på at avisene sliter veldig tungt, men at de likevel ikke kommer inn under kompensasjonsordningen. At det bare er brukt 91,9 million, viser det samme, sier Bruvik til Medier24.

Han mener at dette ikke beviser at det går mye bedre med avisene enn man skulle tro, men at ordningen ikke treffer dem som trenger det.

Tomas Bruvik.

– Vi kommer til å jobbe hardt inn mot det politiske miljøet, og må finne ordninger som kan treffe aviser som sliter tungt, men likevel ikke dekkes av ordningen, sier han.

Se Kulturdepartementets tilsvar på kritikken nederst i saken!

– For veldig mange haster det mye

Bruvik er også kritisk til tiden det har tatt å få på plass en ordning.

– Det har tatt lang tid, og vært en relativt byråkratisk prosess, som ved andre ordninger har gått lettere. For bransjen har det vært veldig tungt å finne ut av det, og det har dratt ut i tid, sier han.

Samtidig lanserer Bruvik en mulig løsning på problemet som rammer mange av LLAs medlemmer:

– En løsning kan være å lage en ekstra støtteordning til alle aviser som har under 15 000 i opplag.

– Hvor mye haster dette?

– For veldig mange haster det mye. Andre klarer seg. Vi har mottatt henvendelser fra en god del aviser som har etterlyst penger fordi de trenger dem, sier han.

Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er bekymret for at ordningen ikke hjelper dem som trenger det.

– Det er dette vi har advart mot. Ordningen treffer for dårlig, og vi er bekymret for mediemangfoldet nå, sier hun til Medier24 og legger til:

– Vi vet at koronapandemien har akselerert det digitale skiftet, men samtidig sitter mange med store tap på annonsesiden, som de i ikke får kompensert i denne runden. Her må vi fortsette å jobbe.

Mediepolitiske talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, sier at han ikke har fått tid til å se på forskriftene i kompensasjonsordningen som kom torsdag, men sier at det tyder på at ordningen ikke treffer godt nok.

– Når så mange faller utenfor ordningen og lokalavisene melder om store behov og inntektstap som de ikke får dekket, da tyder det på at dette ikke treffer godt nok, sier Øvstegård.

 Randi Øgrey

– Målet har ikke vært å bruke opp rammen

Kulturdepartementet er forelagt kritikken, og henviser til statssekretær Gunhild Berge Stang. Hun svarer Medier24 på e-post.

Stang synes kritikken om at kun en tredjedel av støtten er utbetalt bommer.

«Målet har ikke vært å bruke opp rammen på 300 millioner kroner, men å ha en treffsikker ordning som kompenserer mediene med størst omsetningsfall. Medietilsynet har tildelt kompensasjon til søkerne som kvalifiserer til støtte etter forskrift om midlertidig kompensasjonsordning for redaktørstyrte medier med fall i omsetning som følge av covid-19-utbruddet. Hele næringslivet har blitt påvirket av pandemien og det må stilles krav til et visst tap for at man skal kunne motta kompensasjon.», skriver hun.

Og fortsetter:

«Da regjeringen foreslo å opprette en kompensasjonsordning for redaktørstyrte medier i begynnelsen av mai, forventet man at flere medier ville oppleve et større omsetningsfall, men behovet har vist seg å være mindre enn først anslått. Regjeringen vil følge utviklingen i medieøkonomien tett videre og vurdere behovet for eventuelle ytterligere tiltak for mediebransjen.»

Stang sier videre at Kulturdepartementet er fornøyd med at de mediene som kvalifiserer til kompensasjon nå har fått støtte.

«Mediene som ikke får kompensasjon har ikke kvalifisert til støtte etter reglene i forskriften. Dette kan skyldes ulike forhold, for eksempel at omsetningstapet ikke har vært stort nok i kompensasjonsperioden, eller at andre vilkår ikke er oppfylt.», skriver hun.

Som svar på Bruviks kritikk om at ordningen har tatt for lang tid og vært en tung byråkratisk prosess å sette seg inn i, svarer Stang:

«Det har tatt tid å etablere en helt ny kompensasjonsordning, ettersom regelverket må utformes, sendes på høring og godkjennes av ESA. Videre har endringene som har blitt gjort i ordningen etter innspill fra bransjen sørget for en mer treffsikker ordning, men samtidig også forsinket utbetalingene.»

Gunhild Berge Stang er statssekretær i Kulturdepartementet.
  • For ordens skyld: Medier24 er blant mediene som har søkt om koronastøtte.
Powered by Labrador CMS