Den tidligere generalsekretæren i Norsk Presseforbund understreker overfor Medier24 at hun ikke brukte lang tid på takke ja til jobben.
– Jeg har jobbet med og av ytringsfrihet så lenge jeg har mottatt lønn. Jeg er veldig opptatt av det og bruker mye tid på det, sier hun med et smil til Medier24 og legger til:
– Jeg er veldig opptatt av at vi skal føle oss fri til å ytre oss, fordi jeg vet veldig godt hvor dårlig det blir når folk enten ikke sier det de mener - eller de holder tilbake informasjon, sier Stavrum.
– Snakk om justering
Hun har jobbet mye med dette spørsmålet som lederen av skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN det siste året.
Hun vet derfor hvor galt det kan gå hvis friheten til å ytre seg innskrenkes.
– Hvis ytringsfriheten ikke er god, så blir resultatet veldig dårlig. Det gjelder ikke bare slappe journalistiske saker, men ytringsfriheten legger også premisser for hvordan vi lever, sier Stavrum.
– Vi er privilegerte her i Norge, så dette er jo snakk om en justering sammenlignet med mange land rundt oss. Men samtidig er jeg opptatt av at vår ytringsfrihet blir preget av hvordan det er i andre land. Vi blir smittet fordi andre land ikke har ytringsfrihet. Det er ringvirkninger som er veldig krevende, sier hun.
– Det er mange pressefolk med i kommisjonen. Hva tenker du som presseperson selv om det?
– Det synes jeg selvfølgelig er bra. Men jeg er like glad for at det er en godt sammensatt kommisjon, med folk som er engasjerte. Og kanskje spesielt folk som er ute i det digitale rommet og diskuterer skarpt, sier Stavrum.
– Den neste generasjonen
På spørsmål om hva det første den nye kommisjonen nå skal gjøre, svarer Stavrum kjapt:
– Jeg tror det første vi skal gjøre er å spille inn en video til TikTok. Jeg tenker det er en fin bevisstgjøring om hva vi faktisk snakker om. Men også en hånd ut til dem vi gjør dette for: Den neste generasjonen.
Stavrum sier videre at kommisjonen sannsynligvis vil ha sitt første møte i april eller mai.
– Den nye sekretariatslederen starter 1. april, og dette er en gjeng som må koordinere alle kalenderne sine, sier Stavrum og smiler.
– Derfor er det ikke sikkert vi skal gjøre alt arbeidet i fellesskap hele veien. Det viktigste er å ha høy kvalitet når vi faktisk møtes, og at vi klarer å stokke det ytringsrommet som skal være i møtene, forteller hun.
Stavrum understreker også:
– Vi skal være helt åpne hele veien. Offentlighetsprinsippet ligger i ryggmargen på flere av oss, så vinduene vil være helt åpne inn til arbeidet vårt.
Se intervju med Abid Raja og Kjersti Løken Stavrum her:
– Har flere verktøy nå
Stavrum er også opptatt av hvilke store utfordringer den nye Ytringsfrihetskommisjonen har - sammenlignet med den forrige i 1999.
– På de 20 årene er det store forskjeller. Nå har vi sosiale medier, industriell desinformasjon og hatprat. Dette er grunnleggende ting som ikke var der i 1999, sier hun.
Og poengterer:
– Der den forrige kommisjonen hadde grunnloven som verktøy, så har vi mange flere verktøy nå. Utfordringen blir å passe på at vi aktiverer de verktøyene, og ikke bare blir en klubb som diskuterer og identifiserer problemer, sier Stavrum.