Gunhild Berge Stang forsikrer om at regjeringen følger koronasituasjonens effekt på mediebransjen tett.

Regjeringen åpner for flere krisetiltak for mediene: – Endrer kurs om vi må

Samtidig slår Venstres statssekretær tilbake mot kritikken fra opposisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag formiddag ble regjeringens statsbudsjett for 2021 lagt frem. 

Budsjettet bød ikke på noen store mediepolitiske endringer, men videreførte og prisjusterte blant annet dagens mediestøtteordning.

Overfor Medier24 var Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) tydelig på at det var ting hun savnet i budsjettet.

– Jeg savner en helt klar og tydelig varsling om at man vil jobbe videre for å sikre mediemangfoldet fremover, sa Øgrey.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har ikke anledning til å stille til intervju med Medier24, og henviser til statssekretær Gunhild Berge Stang.

Hun forsikrer om at regjeringen ikke har glemt bransjens utfordringer. 

– Vi har fulgt opp mediene med krisepakker. Fører situasjonen til at koronapandemien fortsatt blir en utfordring for mediene i 2021, har vi sagt at vi følger situasjonen, sier hun til Medier24.

Samtidig understreker statssekretæren også at tiltakene kan bli justert underveis i pandemien.

 

Slår tilbake mot opposisjonens kritikk

Etter at statsbudsjettet ble lagt frem, haglet kritikken mot regjeringens mediepolitikk fra flere opposisjonspartier.

SV-politiker Freddy Andre Øvstegård var blant dem som reagerte på budsjettet, og overfor Medier24 sa han blant annet:

– Jeg synes at det er skuffende at vi ikke ser den store økningen i mediestøtten midt i en krisetid for mediene. Det har både SV og mediene etterlyst i flere år, og tiden hadde vært inne for et stort løft.

Statssekretær Berge Stang fnyser av kritikken.

– Makan. De har selv sittet i Stortinget og vært med på å vedta mediestøttemeldingen i fjor, der man legger opp til fireårige turnuser, fordi det er viktig med forutsigbarhet, sier hun.

Berge Stang viser også til at grepene som ble innført i 2020 for å ivareta de minste avisene, også er videreført i budsjettet for 2021.

Samtidig forsvarer hun det nylig fremlagte statsbudsjettet.

– Vi har tatt grep underveis, og laget et statsbudsjett som svarer på de utfordringene ved koronakrisen som vi i har oversikt over i dag, sier hun og legger samtidig til:

Mediepolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård.

– Jeg vet ikke om de har andre prognoser enn oss, men om det skjer ting som gjør at vi må endre kursen, vil vi gjøre det, slik vi allerede også har gjort. Det de sier høres veldig spesielt ut, for å underdrive.

 

Mener regjeringen tar nødvendige grep

Statssekretæren understreker også at regjeringen føler seg trygg på at de har god oversikt over hvilke sektorer som vil rammes hardest av koronakrisen neste år. 

– Vi tar grep der vi vet det vil bli nødvendig, og vil følge med på medienes situasjon, før vi gjør noen endringer, sier Berge Stang.

Samtidig forteller hun at Medietilsynet studerer hvilken effekt krisen har hatt på mediene.

– Tilsynet jobber nå med å utarbeide en analyse av medienes situasjon og effekten koronapandemien har hatt på mediene, og vi vil se på denne når den kommer, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS