Det er fire år siden sist. Nå er minoritetskvoten på journalist­utdanningen fylt opp igjen

– Et mål for oss å utdanne flere journalister med minoritetsbakgrunn., sier OsloMet. – Tilbudet promoteres ikke godt nok, sier NJ Student.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For første gang siden 2016, er alle de fem plassene på minoritetskvoten ved journalistutdanningen på OsloMet delt ut. 

Prorektor ved universitetet, Nina Waaler, gleder seg stort over utviklingen.

– Jeg synes det er strålende. I år hadde elleve kvalifiserte søkere søkt på studiet gjennom ordningen, og at alle fem har takket ja til plassen de er tilbudt, slik at vi får fylt opp kvoten, er bra for oss, sier Waaler til Medier24 og legger til:

– Det er et mål for oss å utdanne flere journalister med minoritetsbakgrunn, slik at mediene speiler samfunnet bedre.

– Hvorfor er det viktig å rekruttere studenter med denne bakgrunnen til journalistutdanningen?

– Det er viktig at mediene gjenspeiler befolkningssammensetningen i Norge.  Journalistene vil kanskje ta opp andre typer saker, med andre vinklinger, gitt sin bakgrunn, sier Waaler. 

–Denne yrkesgruppen tjener et viktig samfunnsoppdrag, og derfor er vi veldig glade for å få fylt opp kvoten. 

Prorektor Nina Waaler ved OsloMet – storbyuniversitetet.

 

– Mer enn bare en homogen gruppe

Abdirahman Hassan

Leder ved NJs studentforening ved OsloMet, Abdirahman Hassan, er selv norsk-somalier.

Han er glad for den økte interessen blant studenter med minoritetsbakgrunn.

– Dette viser at journalistutdanningen appellerer til et bredt mangfold blant studentene og ikke bare til dem som har foreldre som er journalister, eller har den samme bakgrunnen, sier Hassan til Medier24, og slår fast:

– Dermed blir det mer enn bare en homogen gruppe.

På spørsmål om hva han tror har ført til den lave søkingen gjennom minoritetskvoten ved tidligere år, gjentar Hassan noe han pekte på i et intervju med Klassekampen i fjor.

– Da sa jeg at jeg trodde et av problemene var at journalistyrket har lav prestisje blant mange som tilhører en minoritetsgruppe. Jeg tror også at de er bevisste på at det kan være vanskelig å få seg fast jobb som journalist, sier han før han fortsetter:

– Det er veldig fint at ungdommer med minoritetsbakgrunn søker seg til prestisjestudier. Mange jobber hardt for å komme inn på disse studiene. Samtidig er vi også helt avhengige av å ha flere journalister med denne bakgrunnen. Jeg håper flere får øynene opp for dette yrket.

Etterlyser større mangfold i bransjen

Hassan sier også at han tror det å få flere journalister med minoritetsbakgrunn inn i norske redaksjoner, vil styrke dem.

– Å ha medarbeidere med flerkulturell bakgrunn kan gi redaksjoner tilgang til miljøer som de kanskje har vanskeligheter med å få tilgang på. Det gir også et større kildetilfang, sier han.

Manglende mangfold i andre bransjer i Norge, blir fra tid til annen satt på dagsorden i  mediene. 

Nå må mediebransjen bli flinkere til å reflektere over hvor mangfoldige de selv er, mener Hassan.

– Mediebransjen er veldig flinke til å påpeke at andre bransjer strever med lite mangfold, men vi er ikke like flinke til å påpeke våre egne mangler, sier han.

 

Ønsker mer promotering

Hassan visste selv ikke om minoritetskvoten da han søkte seg inn på journaliststudiet for over to år siden. Derfor mener han det er viktig at OsloMet  opplyser om at den finnes, i større grad enn det de gjør i dag. 

– Det man bør gjøre er å oppsøke videregående skoler, kanskje særlig i Oslo øst der en stor andel av elevene har minoritetsbakgrunn, sier han og legger til:

–Man må også promotere kvoten og studiet generelt på sosiale medier. Det er ikke blitt promotert i stor grad, og det er synd. 

Prorektor Waaler kan foreløpig ikke love Hassan at promoteringen av studiet vil øke frem mot neste sommer.

–  Det er en totalvurdering vi må gjøre. Det er flere grunner til at vi har valgt å promotere enkelte studier. Dette studiet og denne kvoten er veldig unik, men vi vil også promotere andre studier der vi ønsker å få inn flere kandidater, sier hun avslutningsvis. 

Powered by Labrador CMS