Arkivfoto: PFU
Arkivfoto: PFU

ABC Nyheter går fri i PFU: Ikke felt for artikkel om «nazi-tilknyttet» kvinne

– Konklusjonen er at ABC Nyheter ikke har brutt god presseskikk, sa nestleder Anne Weider Aasen da de konkluderte.

Publisert

ABC Nyheter er klaget inn til PFU for artikkelen «Nazi-tilknyttet kvinne i Trondheim fratatt våpen».

Klager er den omtalte kvinnens kjæreste, Ronny Rønning, som klager med samtykke fra henne. De mener ABC Nyheter bryter Vær Varsom-plakaten på punktene 4.1 og 4.7. Det vises også til VVP 4.3, står det i sakspapirene. 

Var det nødvendig å identifisere? 

Rønning skriver blant annet følgende i sin klage: 

«Poenget med å klage til PFU er at ABC Nyheter’s journalist bedriver «nazi-fiksering» og «setter de han oppfatter som "nazister" i gapestokk». Det vises til de konsekvenser denne medieomtalen har fått i form av trusler og vold», heter det i sakspapirene. 

Rønning ber PFU vurdere hvorvidt identifisering med navn og bilde var nødvendig i dette tilfellet: «Dette settes i lys av at voldskriminelle blir i de fleste tilfeller anonymisert i de fleste artikler i norsk media. Jeg ber dere ta med i betraktningen at Anneli er en lovlydig borger som aldri har gjort noe kriminelt, med unntak av noen gamle fartsbøter.»

ABC Nyheter har avvist brudd på god presseskikk og skriver blant annet: 

«Ronny Rønning og hans forlovede Anneli Virtanen driver politisk virksomhet i en åpen mediekanal med mål om å nå et størst mulig publikum. De framstår både på nett og i egen tv-kanal med fullt navn. Det ligger både i ABC Nyheters natur og redaktørstyrte mediers samfunnsoppdrag å belyse hvem som er aktører i samfunnet. At Anneli Virtanen på spørsmål fra ABC Nyheter sier hun ikke ønsker å bli navngitt, kan ikke tillegges noe vekt i denne sammenhengen.»

Virksomheten det vises til er kanalen Alternativ Media. 

– Konklusjonen er at ABC Nyheter ikke har brutt god presseskikk, sa nestleder Anne Weider Aasen da de konkluderte.

Vesentlig poeng

Også under debatten i utvalget ble det vist til at de to selv har søkt offentlighetens lys, gjennom sin mediekanal. 

– Det er et vesentlig poeng at klager selv har søkt offentlighet, understreket nestleder Anne Weider Aasen under behandlingen og la til: 

– ABC Nyheter har opptrådt på en ryddig og skikkelig måte her, sa Weider Aasen. 

De ble fra flere av utvalgsmedlemmene pekt på at Virtanen tidligere har tilknytning til Den Nordiske Motstandsbevegelsen i Sverige, noe som de mener gir dekning for å bruke ordet «nazi-tilknyttet», selv om Virtanen selv sier hun har forlatt bevegelsen. 

I sakspapirene går det også fram at ABC Nyheter har anmeldt Alternativ Media for trusler mot journalisten bak artikkelen. Medier24 har fått opplyst fra ABC Nyheter at anmeldelsen er henlagt.

Medier24 har vært i kontakt med Virtanen, som overfor Medier24 understreker at hun ikke lenger har tilknytning til NMR og mener det ikke var grunn til å identifisere henne med navn og bilde i sammenhengen det ble gjort. 

Powered by Labrador CMS