Trygve Aas Olsen har aldri vært på Arendalsuka. Det har imidlertid journalister og to ledere fra ABC Nyheter vært bare i år.
Jeg forstår hvordan det kan virke utad at journalister fra landets største redaksjoner valfarter til Arendal for å delta på «demokratiets dansegulv». Mange tror nok at journalister kun drar til Arendal for å mingle med eliten og drikke øl på Madam Reiersen. Det er i hvert fall ikke tilfellet for ABC Nyheter. Trolig ikke for de fleste andre redaksjoner heller. Presserommet var fullt.
Vi har aldri vært så mange som dekket Arendalsuka fra vår redaksjon. Det har vært et bevisst valg å prioritere dette såpass høyt.
Tilgangen på kilder under Arendalsuka er enormt, men kilder er ikke ensbetydende med maktkilder. ABC Nyheter har hittil publisert 33 saker fra Arendalsuka. Til våre saker har vi intervjuet frivillige i organisasjoner, fageksperter, forskere, representanter fra næringslivet og en god del politikere.
Et knippe eksempler: Angstringen, fagforbundet Fellesorganisasjonen som jobber i helse- og sosialsektoren, Blindeforbundet og forskere ved blant annet Universitetet i Agder.
Og vi har hele tiden prioritert temaer som er viktige for ABC Nyheter.
Arendalsuka er ikke bare minglefest med eliten på «demokratiets dansegulv». Det er også en mulighet for journalister til å erverve seg fagkunnskap ved å gå på foredrag, seminarer og debatter. Det er viktig for journalister som har spesialfelt. Det utvider horisonten og gir ideer til nye saker å følge opp. Også med «vanlige mennesker» som kilder.
Det er verdifullt for journalister å møte kilder ansikt til ansikt, men ikke bare av den grunnen Aas Olsen insinuerer. Det gjør også arbeidsflyten raskere. Møter man en fagekspert på et foredrag, slipper man å ta runden med kommunikasjonsavdelingen og vente på at eksperten skal ha tid til å svare på spørsmål. Jeg tror også kilder svarer raskere på henvendelser om de faktisk har møtt journalisten ansikt til ansikt ved et par anledninger. Å ha en direktelinje er gull.
ABC Nyheters journalister var vidt meg bekjent ikke med på den store minglefesten som Trygve Aas Olsen refererer til. Mesteparten av tiden utenom seminarer, debatter og intervjuer, tilbrakte vi på presserommet. Men vi skulle gjerne ha vært med på minglefest fordi det har en verdi å møte kilder i en slik setting. Det er dessuten stor forskjell på å delta på en offentlig minglefest og privat samrøre.
Jeg er enig med Aas Olsen i at det er optimalt om journalister møter kildene sine alene, ikke sammen med hundrevis av kolleger. Man skal likevel ikke underslå betydningen for en politisk journalist å ha et bredt kildenettverk i politikken.
En ny måling som ble presentert under Arendasluka viser at tilliten til mediene er svekket. Derfor synes jeg Trygve Aas Olsen bør være varsom med påstander om samrøre når han ikke har full innsikt i hva han skriver om.