Når slaget om Narvik skal bli TV-serie og kanskje film, vil man lete etter enkeltskjebner. Her er et bilde fra Narvik-fronten i mai 1940, ifølge bildeteksten en 80 år gammel same, en alliert fransk alpejeger med muldyr og en norsk soldat.Scanpix
«Slaget om Narvik» skal bli TV-serie, med et budsjett på 100 millioner kroner
Lokale krefter og Nordisk Film vil fortelle historien «om hundre Max Manus-er».
NTB
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Narvik (NTB): Tirsdag signerte «Kon Tiki»-produsent Aage Aaberge fra Nordisk Film en samarbeidsavtale med produksjonsselskapet Storyline NOR og krigsmuseet Narviksenteret, melder Fremover.
Dermed later det til at hjulene ruller i gang for skildringen av det største slaget på norsk jord gjennom tidene, som ble utkjempet våren 1940 og regnes som Hitlers første nederlag.
Det har tatt sin tid, men Aaberge klar i talen ifølge Fremover:
– «Slaget om Narvik» blir realisert. Det vil ta ett års tid å få skrevet manus, og det vil ta ytterligere et par år å produsere filmen helt ferdig, sier bransjeveteranen.
Rett over nyttår starter jakten på én eller flere manusforfattere, samt regissør.
Kan bli film
Storyline NORs Tom Vidar Karlsen sier til Fremover at krigen er et tema som har stor internasjonal interesse, som ikke utelukker at det også kan bli snakk om film.
– Vi vet at land som Tyskland, England, Frankrike og Polen – i tillegg til de nordiske – vil være interessert, sier han.
Nå jubler både Forsvaret og lokalbefolkningen, ifølge nordnorske aviser.
– Endelig, endelig, endelig. I Narvik var det 100 Max Manus, men de ble ikke skrevet om, sier Narvik-ordfører Rune Edvardsen til Fremover og sier at «krigshistorien rundt Narvik har blitt fortalt av dem som sitter i sentrale posisjoner, i sentrale strøk».
Brigaden i Nord-Norge er også inne i det kommende filmprosjektet.
Oberstløytnant Stig Magne Hagen sier at Forsvaret anser prosjektet som viktig, som en ærerik del av deres historie:
– Kampene der soldater fra fire nasjoner i to måneder kjempet sammen mot nazistene er unik historie. Men denne historien er fullstendig underkommunisert, heter det fra Hagen.