Danske nisjeaviser må vente på momsfritak-avgjørelse

A4-medier  må vente til høsten for å få vite om de får momsfritak. 

Publisert Sist oppdatert

Skatterådet i Danmark har for fjerde gang utsatt avgjørelsen om hvorvidt A4 Medier kan unnta sine abonnementsmedier fra merverdiavgift.  Det skriver MediaWatch. 

Saken ble behandlet i et møte 28. mai, men avgjørelsen ble utsatt til 27. august, ifølge administrerende direktør Kristian Madsen i A4 Medier. Dette betyr at vedtaket er forsinket med nesten et halvt år.

Danske medier har hatt momsfritak for digitale medier siden 2019, men med restriksjoner. Blant annet er det krav om bredde. 

A4 medier har avisene A4 Aktuelt, A4 Arbeidsmiljø, A4 Beskæftigelse, A4 Overkomst, A4 Utdannelse og A4 Ligestilling.

Nisjeavis-konsernet A4-medier har søkt om at deres seks nisjeaviser kan benytte seg av ordningen. Men embetsverket i Skatteetaten har tidligere vurdert at nisjemediene ikke oppfyller kriteriene for å regnes som "elektronisk avis" under merverdiavgiftsloven.

Mange andre mediebedrifter med nisjemedier har siden 2019 vært fritatt for merverdiavgift, deriblant Altinget og Watch Medier. Argumentet for fritaket er at selv om abonnement kan tegnes for en nisje, er det en del av et større medium. A4 Medier har lagt denne argumentasjonen til grunn i sin søknad.

Hvis Skatterådet følger embetsverkets forslag, kan det bli vanskelig for andre mediebedrifter å beholde fritaket, ifølge Sten Schaumburg-Müller, professor i medierett ved SDU. Skatteetaten har avvist å kommentere den konkrete saken på grunn av taushetsplikten.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS