Er du en stødig journalist, men føler du fotonivået ikke strekker nok til? Eller vil du bare forbedre deg på det visuelle?
Medier24 har snakket med tre fotografer som gir sine beste tips for journalister med ønske om å bli en litt bedre fotograf.
NTB-veteran Heiko Junge har tatt bilder over hele kloden for nyhetsbyrået i over 25 år. Han mener det viktigste er at man har en plan, og at man ser for seg et visuelt bilde før man møter de som ska bli tatt bilde av.
Han forteller at det er ingen regler for om man skal ta bilder i forkant eller etterkant av intervjuet - begge kan funke.
– Det kan være en fin ting å kanskje ta foto i forkant som en «icebreaker». Det er ikke så farlig om det blir noe av bildene, men da benytter man anledningen til å komme seg litt inn på personen. Det kan bli både bedre tekst og bedre bilde.
Fotografen understreker viktigheten av å få personene som blir avbildet i riktig lys, og bort fra mørke skygger. Et eksempel er å få dem nærmere vinduer eller andre lyskilder.
– Det er lett å bomme på det, og man blir ofte litt stresset. I mange situasjoner lar man det bare gå, og så tar man ikke hensyn til at elementene er veldig dårlige, sier han, og legger til:
– Jo mer chill man er, jo lettere er det å be objektene du skal fotografere om å bli med på noe. Det kan være viktig å tenke på.
Fotoutstyret trenger heller ikke være avansert eller fancy, så lenge man lærer seg å bruke det. Valg av optikk er dog viktigere, mener Junge.
Siste tips fra veteranen er å sette menneskene i riktig miljø.
– Skal du snakke med Terje Aasland om strømkrisen så kan det kanskje være lurt å ha elementer, enten at han gir uttrykk som er bekymringsfulle, eller at du har noe som kan illustrere noe som faktisk har med strøm å gjøre, forklarer han.
Samtidig jobber mange fotografer for å bygge fotoarkiv, som kan være greit å ha i bakhodet.
– Får du skikkelig gode bilder av Erna Solberg så kan du bruke det i mange saker, sier han.
Heikos tips oppsummert:
Planlegg og visualiser: Tenk ut hvordan bildet skal se ut før fotograferingen, og vurder om det passer best å ta bilder før eller etter intervjuet. Å starte med foto kan fungere som en icebreaker.
Riktig lys og miljø: Sørg for godt lys, unngå skygger, og vurder å plassere personene i en kontekst som forsterker historien.
Bruk enkelt utstyr effektivt: Fotoutstyret trenger ikke være avansert, men valg av optikk er viktig. Lær deg å bruke det du har for best mulig resultat.
Rydder i bildet
Frilansfotograf Helge Skodvin ble tidligere i år kåret til Årets frilanser, og tok blant annet det ikoniske bildet av Jon Fosse i heftig regnvær for Getty Images.
Hans første tips er å rydde i bildet.
– Når jeg er ute og tar bilder er jeg litt som jeg er når jeg er far hjemme i leiligheten; jeg går hele tiden og rydder, sier han om det å være fotograf og å ha tre tenåringsdøtre i hus.
– Sånn er det litt når jeg er fotograf også. Mesteparten av tiden bruker jeg til å rydde opp i omgivelsene, forklarer han, og skyter inn at han flytter ikke på ting.
– Men jeg finner et sted å stå på og ser inn i søkeren at det er i orden. Jeg må ha kontroll over flaggstenger, lyktestolper, trafikklys og andre ting i bakgrunnen.
Hans råd nummer to er å gå nærmere.
– Alle folk kan ta ett skritt nærmere. Ofte blir det utrolig mye luft i bildene jeg ser.
Helges tips oppsummert:
Rydd i bildet: Sørg for å ha kontroll over komposisjonen ved å fjerne forstyrrende elementer som flaggstenger, lyktestolper eller trafikklys i bakgrunnen. Dette handler om å finne riktig vinkel, ikke nødvendigvis flytte på ting.
Gå nærmere: Ta ett skritt nærmere motivet for å unngå unødvendig luft i bildet og skape mer fokus.
Bruk tid
Video- og fotojournalist Emil Sjåstad Nyeng i lokalavisen Dølen har tidligere gitt tips til videoinnhold. Denne gangen er foto den habile fotografen tipser om.
– Tenk litt gjennom på forhånd hva du vil fortelle med bildene og hva det kan tilføye saken. Her kan det være fint å søke opp lignende saker for å hente inspirasjon, forteller han.
Hans tips nummer to er å observere og å bruke litt tid før man starter med å ta bilder. Han forklarer det med at da kommer ikke kameraet og innstillinger i veien for det kreative.
Hans tips nummer tre er som følger:
– Ikke vær redd for å prøve nye ting. Lek deg med vinkler, lyset og dybden i bildet. Øvelse gjør mester.
Emils tips oppsummert:
Planlegg historien: Tenk gjennom hva bildene skal fortelle og hva de kan tilføre saken. Hent inspirasjon fra lignende saker om nødvendig.
Observer før du fotograferer: Bruk tid på å studere omgivelsene før du begynner, slik at kamera og innstillinger ikke hindrer kreativiteten.
Eksperimenter og lær: Vær åpen for å prøve nye vinkler, lyssetting og dybde i bildene. Øvelse gjør mester.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no