Fotograf Jens Haugen er klar i sin tale: Ut og møt folk. Det var derfor bare seg hør og bør at Medier24s journalist, med kamera på ryggen, fikk tatt bilde med Haugen i sitt rette habitat.
Fotograf Jens Haugen er klar i sin tale: Dra ut og møt folk. Det var derfor bare seg hør og bør at Medier24s journalist, med kamera på ryggen, fikk tatt bilde av Haugen i sitt rette habitat.

Fotografen blir pensjonist etter 50 år i Amedia-avisen: – Jeg skal ikke gi meg

Fotograf og journalist Jens Haugen blir pensjonist etter 50 år i Glåmdalen. – Jeg plager nok folk litt når jeg tar bilder.

Publisert Sist oppdatert

(KONGSVINGER): – Jeg har vært heldig med å fått vært med på det meste. Det er det man gjør i en lokalavis. Du er med på alt som skjer, sier Jens Haugen til Medier24.

Haugen har fotografert for Glåmdalen i 50 år, inkludert frilansing. Men til sommeren er det slutt. Da går han over i pensjonistenes rekker.

Likevel har ikke glåmdølen tenkt å legge kameraet på hyllen.

– Jeg har sagt meg villig til å rykke ut når det er ulykker og branner. Så jeg håper ikke at det blir mange av det da. Men jeg skal jo fotografere. Jeg skal ikke gi meg.

Jens Haugen har vunnet pris for sitt arbeid.
Jens Haugen har vunnet pris for sitt arbeid.

– Åh nei, ikke du!

I løpet av de 50 årene har Haugen fotografert alt fra livets begynnelse - til slutt.

– Jeg har fotografert keisersnitt-operasjon og kremasjon. Også har jeg fotografert alt i mellom.

Han vokste opp med en far som var lensmann og som hadde et mørkerom i kjelleren. Haugen tror det kan være en av grunnene til at han endte opp som fotograf.

– Min far tok en del bilder i jobben og fremkalte selv. Akkurat de bildene fikk ikke jeg se, men ellers så sto jeg på gulvet og tittet opp i skålen hvor bildene ble fremkalt. Det var kanskje det som var begynnelsen.

Haugen beskriver seg selv som en papirmann. Han mimrer tilbake til layouten før i tiden som noe han likte godt.

I dag er alt forhåndsbestemt.

– Da la de mer vekt på bilder på en litt annen måte enn i dag. På nettet og mobiltelefonen kommer ikke bildet til sin rett, er dommen fra den rutinerte fotografen.

Som fotograf fremstår Haugen som nøye og ordentlig. Han forklarer at han ikke er fremmed for å bruke tid.

– Jeg plager nok folk litt når jeg tar bilder. Jeg bruker lang tid, er pirkete og nøye. Noen ganger bærer det litt av gårde.

Som da Haugen skulle intervjue en lensmann som drev med sivilsaker. Han hadde fotografert henne en gang før, forklarer Haugen.

– Journalisten skulle lage et dybdeintervju med denne lensmannen. Jeg hadde vært på en annen jobb, og kom litt senere. Jeg banket pent på døren, åpnet døren, gikk inn og møtte henne. Da utbrøt hun: Åh nei, ikke du!, sier Haugen og ler godt.

Jens Haugen ble endret med en avslutning i Glåmdalen. Her i handshake med konsernsjef Anders Opdahl i Amedia.
Jens Haugen ble hedret med avslutning i Glåmdalen. Her i handshake med konsernsjef Anders Opdahl i Amedia.

– Vi gir folk brød og sirkus

Når Haugen snart blir pensjonist, har han et budskap til bransjen han - i hvert fall formelt - forlater.

– Dette jaget etter klikkene. Vi gir folk brød og sirkus, men er det de egentlig trenger? Skal vi spille på folks nysgjerrighet og bare vise hvem som satt i salen. Og glemme det som skjer på scenen.

– Men akkurat det får jeg ikke gjort noe med, jeg bare irriterer meg over det.

Han er klar på at journalister i lokalavisene må komme seg ut av kontoret.

– Du treffer mange folk og får oppleve ting når du jobber i lokalavis. Men det betinger at du selvfølgelig kommer deg ut av kontoret. At du ikke bare ringer og ber folk om å sende en selfie. Du skal ut og se folk i ansiktet.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS