Konsernsjef Anders Opdahl i Amedia, her avbildet i nye lokaler.

Amedia kuttet ansettelser med 70 prosent i fjor. Nå ser det lysere ut

Ansettelsesstoppen førte til gigantisk fall hos Amedia. Nå ser de endring på flere fronter.

Publisert Sist oppdatert

Antallet ansettelser i Amedia sank med 70 prosent fra 2022 til 2023, viser tall Medier24 har hentet inn.

Fra toppen i 2022 med 184 ansettelser, falt tallet til 56 året etter. Amedia innførte ansettelsesstopp fra februar til november det året.

Tallene viser hvor mange faste ansettelser Amedia har hatt redaksjonelt de fire siste årene. De inneholder både interne rekrutteringer, ansettelser i nye stillinger og ansettelser i allerede eksisterende stillinger.

Ser økning i stillinger og søkere

HR-direktør Yvonne Cyren skriver i en e-post at ansettelsestoppen var et nødvendig kostnadsgrep.

– Redusert antall ansettelser var den naturlige effekten. I tillegg medførte den at vi kunne ha gode, lokale og behovsprøvde prosesser, i stedet for et sentralstyrt kuttprogram. 

HR-direktør i Amedia, Yvonne Cyren

Hun anbefaler de som er på jobbjakt å søke uansett marked. I år lyser de ut flere stillinger sammenlignet med fjoråret, og ser også en økning i antall søkere.

– Det er mange muligheter i Amedia, og spesielt spennende er det å kunne gå ut i markedet med nysatsinger som vi nå gjør med rekruttering til RA Stavanger.

Leder for redaktørkollegiet i Amedia, Sissel Skjervum Bjerkehagen, sier det var bred forståelse hos redaktørene for at det måtte være en periode med ansettelsesstopp.

– Vi aksepterer at noen ganger er det nødvendig å sette på bremsen i usikre tider.

– Det var seigt

Hun sier de er glade for at det var en forholdsvis kort periode.

– Det var jo seigt. Og kanskje hadde det litt utslag som ikke var heldige, men nå tror jeg vi er i ferd med å normalisere situasjonen.

Bjerkehagen forklarer at det kunne være tilfeller med oppsigelser, som førte til redusert bemanning over lengre tid. Det ble tatt tak i.

– Hvis det for eksempel var redaksjoner der de så at her tålte de ikke en kategorisk ansettelsesstopp, så ble det gjort gode vurderinger på det rundt omkring.

Selv jobbet hun i en redaksjon der de fikk lov å erstatte etter oppsigelser.

– Men det tok kanskje litt lengre tid enn det du hadde primært ønsket deg.

Nå er redaktørene hun prater med positive om veien videre.

– Jeg satt med noen redaktører rundt bordet nå som sa at nå har de hatt veldig god søkning blant unge sommervikarer. Og det har også vært brukbar søkning til ledige jobber. Så det virker til å være en lysning.

Ville ikke svartmale

Rett før sommerferien pratet Medier24 med Norsk Journalistlags leder, Dag Idar Tryggestad. Han ville ikke svartmale arbeidsmarkedet helt ennå

Han sa da at forutsigbarheten og jobbsikkerheten i bransjen har gått opp og ned under hele 2000-tallet.

– Men veien til fast jobb er akkurat nå litt lengre. Man må være villig til å ikke gå for førstevalget, sier han.

Medier24-redaktør Erik Waatland sparket i gang en debatt om rekruttering i mediehusene da han kom med en kraftig oppfordring til arbeidsløse journalister: «Legg fra deg kaffe latten og søk jobb utenfor ring 3»

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS