Tore Oksholen har vært ansvarlig redaktør i Universitetsavisa i Trondheim i 15 år. Tirsdag kom nyheten om at Khrono ansetter to nye journalister til sin nye satsing i trønderhovedstaden.
Begge disse kommer fra konkurrenten Universitetsavisa.
– Jeg takker begge to for jobben de har gjort, og ønsker de lykke til på ferden. Det er «no hard feelings» fra meg. Gjennom årene har flere medarbeidere sluttet hos oss, men hver gang har vi lyktes med å skaffe gode erstattere. Og jeg ser ikke noen grunn til at det blir vanskeligere nå. Men det er jo litt spesielt at to slutter samtidig, sier Oksholen til Medier24.
Universitetsavisa utgis av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og skriver om høyere utdanning, forskning og studentliv - og i hovedsak om NTNU.
Oksholen sier de nå er i en spesiell situasjon.
– Det er spesielt at de går til en konkurrent, og at Khrono markerer seg så markant i byen. Også vil jeg nevne at de har hatt en formidabel vekst. Nå er de jo en middels stor norsk avis.
– Vil ta over leserne
I motsetning til Universitetsavisa utgis Khrono i samarbeid med flere universiteter. Oksholen mener de har et fortrinn på grunn av dette.
– Khrono er en unik konstruksjon. Mens vi er en ren utgiftspost for NTNU, har de en handlefrihet som mange redaktører kan misunne dem for. De kan i større grad gå etter rene journalistiske prioriteringer og velge strategiske satsinger som det å etablere seg rett ved oss.
– Jeg sier det med glimt i øyet: Khrono har jobbet intensivt for å overta leserne våre, nå tar de ansatte også. Så det er litt spesielt.
Universitetsavisa har akkurat ansatt en femte journalist i redaksjonen. Nå må Oksholen se etter to til. Han sier at han har tenkt på hvordan dette ser ut utenfra.
– Nå må vi foreta oss noe for å møte konkurransen. Jeg kan ikke sitte å bestemme det selv, men jeg er i dialog med eieren vår for å finne ut hvordan vi gjør dette best mulig, sier han.
Bra med konkurranse
Redaktøren sier at det også for dem finnes positive sider med at Khrono kommer til Trondheim.
Konkurranse kan skjerpe journalistikken til Universitetsavisa, mener han.
– Jeg synes det er artig med konkurranse. Så lenge jeg har mulighet til å møte den, er det moro. Og det mener jeg genuint. Det kan få i gang blodsirkulasjonen, for ingen konkurranse betyr døden. Det blir dritkjedelig.
Han har også noen tanker om hvordan de skal ta opp kampen, men vil ikke røpe planene.
– Mediemangfold er viktigere enn noen gang. Uten sammenligning for øvrig har vi sett hvor ille det kan gå i andre deler av verden der mediene er veldig ensrettet, sier han.
– Visste ikke at de skulle søke
Ansvarlig redaktør i Khrono, Tove Lie, sier at satsingen i Trondheim ikke er et forsøk på å ta lesere fra Universitetsavisa.
– Nei, dette er virkelig ikke et forsøk på å ta lesere fra dem. Jeg ser at det kan oppfattes som det, men jeg visste ikke en gang at de to journalistene kom til å søke. Vi er første og fremst ute etter å lage en best mulig avis for og fra hele kunnskapssektoren, sier Lie til Medier24.
Hun mener det skal godt gjøres å konkurrere med Universitetsavisa når det gjelder dekningen av NTNU.
– Det er riktig at vi har noen fordeler. Men Universitetsavisa har et fortrinn de også, det er ingen som kan slå de på å kjenne og kunne NTNU.
– Men vi er blitt finansiert slik at vi kan dekke helheten av kunnskapssektoren enda bedre. Og vi skriver også om de som ikke finansierer oss og både om private og offentlige aktører, det er viktig å få fram, sier Lie.
Kunnskap som mangler
Med Espen Halvorsen Bjørgan og Solveig Mikkelsen fra Universitetsavisa får Khrono to journalister som kjenner både kunnskapssektoren og byen godt.
– Det er ikke så ofte vi får søkere som kan kunnskapssektoren fra før. Det er mangel på journalister som har jobbet med høyere utdanning og forskning, sier Lie.
Khrono-sjefen sier at det overhodet ikke bare er NTNU som gjør Trondheim interessant for dem.
– Dette er ikke et lokalkontor som bare skal jobbe med NTNU. Vi skal lage nasjonalt stoff fra Trondheim, som også for eksempel har SINTEF. Det er et poeng at NTNU er der, og vi ønsker å bli flinkere til å dekke dem. For oss vil dette gi et bedre kildenett i Trondheim, i tillegg til at vi ikke trenger å fjerndekke det som skjer der oppe, forteller Lie.