NRKs hovedkontor på Marienlyst.

Over 130 NRK-ansatte står oppført med aksjer

Medier24 har funnet over 130 redaksjonelle ansatte i NRK som sto oppført med aksjer i 2022. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk er ikke overrasket.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst skrev tidligere redaktør i VG, Bernt Olufsen, en kronikk i Medier24 om aksjer. Han skrev blant annet at «Norges største nyhetsredaksjon mangler fullstendig klare husregler når det gjelder aksjehandel».

Fagbladet Journalisten tok ballen videre, og kunne i januar fortelle at NRK innførte nye regler ved nyttår.

Reglene gikk blant annet ut på at toppledergruppen, redaksjonelle ledere på et visst nivå og nyhetsjournalister ikke skal kunne eie enkeltaksjer eller verdipapirer, inkludert kryptovaluta.

Begrensningene gjelder ikke aksje-, obligasjons- og pengemarkedsfond eller lignende. Begrensningene gjelder heller ikke investeringer knyttet til fast eiendom, bankinnskudd, livsforsikringer og pensjonsspareprodukter, står det i retningslinjene.

Det kan gis unntak for aksjer i for eksempel familiebedrifter, men unntak må godkjennes, står det videre.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Flere har aksjer

Medier24 har fått innsyn i lønn over alle faste ansatte i NRK, og har gjennom denne oversikten gått gjennom store deler av ansatte med «journalist» som oppført tittel opp mot aksjeregisteret.

Det er i overkant av 1.600 i NRK som har tittelen som «journalist».

Funnene til Medier24 viser at over 130 ansatte eier eller har eid aksjer, ifølge tall fra 2022, som er det siste tilgjengelige året.

For flertallet er det snakk om små verdier.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk er ikke overrasket.

– Det har ikke vært noe eksplisitt forbud mot å eie aksjer for journalister i NRK før nå. Sånt sett er det ikke overraskende at det finnes journalister som eide aksjer tilbake i 2022, og kanskje fortsatt også, sier han til Medier24.

Reglene som ble innført over nyttår har ikke tilbakevirkende kraft. Dermed kan journalistene i NRK fortsatt eie aksjene, men med plikt om å registrere dem.

NRK har plan om å innføre en registreringsløsning.

– Status der er at det skal gå ut en anskaffelse på anbud før påske, forteller Kalbakk.

NRK er fortsatt i en fase der de informerer om dette. 

– Det vil helt sikkert dukke opp en del saker hvor det må gjøres litt konkrete vurderinger i samråd med nærmeste leder, om enten det er en sak som man da ikke kan jobbe med som følge av eierskap man har, eller at man må vurdere å selge aksjene man har sittet med.

Medier24 har vært i kontakt med tilfeldig utvalgte som står oppført med aksjer. Se hva de svarer lenger nede i saken.

Utløsende debatt

På spørsmål om hvorfor NRK ikke har hatt noen regler på dette tidligere, trekker etikkredaktøren fram Vær varsom-plakaten.

Vær Varsom-plakaten 2.2:

Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.

– I den grad man eier ting som gjør at det kan oppstå interessekonflikter, så er journalister pliktig å opplyse om det, forklarer han.

Men samfunnsdebatten om aksjer og habilitet som har gått det siste året ble startskuddet for arbeidet med nye regler.

– Vi så også at andre store mediebedrifter hadde strengere eller tydeligere regler på dette området enn i NRK. Det er bakgrunnen for at vi satte oss ned og laget disse retningslinjene, sier Kalbakk.

Han tror regler og registrering av aksjer og interessekonflikter kan bidra til en bevisstgjøring internt.

– Når man vet at man skal inn i et system og får beskjed om å registrere selskapsinteresser, verv og bistillinger, da må du tenke gjennom om du eier noe, sier han.

Han trekker fram eksempler som at noen kan ha fått en aksjepost i gave, arvet aksjer eller aksjer fra tidligere ansettelsesforhold.

– Det er slikt man rett og slett ikke tenker på i hverdagen, men hvis man setter seg ned og registrerer det så kan det øke en sånn bevissthet.

– Er det på tide å få et sånt register og husregler på plass? Eller blir det litt smør på flesk siden man allerede har Vær varsom-plakaten?

– Det vil selvfølgelig alltid være en diskusjon, men jeg og NRKs ledelse mente at det var på tide å få dette på plass veldig klart og tydelig nå.

Hva nå, NRK?

Gjennom reportasjer, debattinnlegg og podkast setter Medier24 søkelys på hvilken retning NRK bør gå i fremtiden.

Har du innspill? Vil du skrive en tekst selv? Ta kontakt på kristine@medier24.no

Prosjektet har fått støtte av Fritt Ord.

Her kan du lese alle sakene. 

Positive til nye husregler

Medier24 har tatt kontakt med flere i NRK som står oppført med aksjer og stilt følgende spørsmål:

  • Har du fortsatt disse aksjene?
  • Hvorfor kjøpte du aksjene i utgangspunktet?
  • Hvordan vurderer du aksjeeierskapet ditt opp mot din stilling/rolle?
  • Hva tenker du om de nye husreglene til NRK om aksjehandel og krypto?
  • Har du vurdert å selge aksjene etter de nye reglene?
  • Har du informert NRK om aksjene dine?
  • Noe ellers du vil legge til?

André Bendixen i NRK Finnmark forteller at han kjøpte aksjene for investering.

Han skriver:

«Har vært bevisst på å ikke kjøpe aksjer i selskap som jeg kan møte på i mitt journalistiske virke i Finnmark. Dersom jeg skulle ha kommet i en situasjon der noen av selskapene var involvert på noe vis i en sak jeg jobbet med, hadde jeg meldt meg inhabil til ledelsen.», svarer han.

Han stiller seg positiv til de nye husreglene til NRK, og svarer at han har vurdert å selge aksjene sine etter de nye reglene. Han opplyser også at han har informert NRK om aksjene sine.

Gro Elin Engen i NRK Nyheter på Marienlyst bekrefter at hun fortsatt har aksjene, og at de er kjøpt som en del av pensjonssparingen hennes. Hun opplyser også at NRK er kjent med at hun eier aksjer.

«Siden dette er aksjer som er kjøpt før de nye reglene trådet i kraft, er de i tråd med regelverket. Jeg vil vurdere om jeg kommer til å beholde aksjene, og hvis jeg beholder dem vil de selvsagt bli registrert i NRKs registre, som jeg forstår er under utarbeiding», forteller hun til Medier24.

Dagsrevyen-anker Nina Owing står oppført med aksjer i blant annet Equinor, Orkla, Norsk Hydro og Pre China Private Equity II AS.

Hun forteller til Medier24 at hun ikke lenger har aksjer i fondet PreChina.

«De resterende aksjene arvet jeg for to og et halvt år siden, da min mor døde. De har jeg fremdeles. Det er en liten portefølje, såpass marginal at jeg har beholdt dem. Dette vurderer jeg fortløpende. Min ledelse er informert om at jeg eier disse aksjene», sier hun til Medier24.

Gisle Jørgensen i NRK Rogaland står oppført med aksjer i blant annet Bergen Carbon Soutions, MPC Container Ships og Petronor E & .

I en SMS skriver han:

«Jeg følger lojalt og til enhver tid NRKs regelverk både på dette og andre områder».

NRKs utenrikskorrespondent i Afrika, Vegard Tjørhom, forteller at han er positiv til NRKs nye husregler. 

Selv sier han at han har kjøpt aksjer som en investering, og at det er kjøpt tilbake i tid i en periode han ikke jobbet som journalist.

«Eg skal sjølvsagt følge desse reglane. Og sjølv om eg aldri har jobba særleg med graving, økonomi, næringsliv eller noko anna børssensitivt, så ser eg at det er best for journalistar å ikkje eige aksjar», skriver han til Medier24.

Han opplyser at han fortsatt har aksjer i Adevinta, Scatec og Aker Carbon Capture, men ikke i Kahoot og Orkla.

«Aksjane som er på lista har stått på ein aksjesparekonto dei siste åra. Eg har som mål å selje aksjane», forteller han.

Tjørhom opplyser at han har tidligere informert sine ledere om sine aksjer, og har meldt fra om at det må inn i registeret NRK skal lage. 

Han sier også at han aldri har jobbet med saker han eier aksjer, eller saker som kan påvirke aksjekursene til selskapene.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS