NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Norsk Journalistlag fikk viljen sin, men prøveordningen skaper bekymring blant medieledere

– Viktig gjennomslag for oss, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad. – Flere er bekymret for hvordan dette vil slå ut i praksis, sier forhandlingsleder i MBL, Pernille A. Børset.

Publisert

Under hovedforhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) forrige måned, ble partene enige om et nytt punkt om tillegg hvis arbeidsplanen endres på kort tid.

Det nye punktet innebærer at dersom det foretas endringer i arbeidsplanen mindre enn 14 dager før iverksettelse, skal det utbetales en kompensasjon som tilsvarer 70 prosent overtidstillegg for den tid som faller utenfor opprinnelig arbeidsplan. 

I tillegg skal medarbeidere, så langt det er mulig, søke å bytte vakter seg imellom for å ivareta fleksibiliteten.

Tillegget har allerede vært på plass hos NRK, TV 2 og Nettavisen, men NJs gjennomslag gjør at det nå er på plass i avtalen mellom NJ og MBL.

Skaper bekymring

§ 19.3 (ny 20.3):

§ 19.3 (ny 20.3) om endring av arbeidsplan suppleres med to nye avsnitt: 

  • Dersom det etter anmodning fra bedriften foretas endringer i arbeidsplanen mindre enn 14 dager før iverksettelse, skal det utbetales en kompensasjon som tilsvarer 70% overtidstillegg for den tid som faller utenfor opprinnelig arbeidsplan. 
  • For å ivareta de ansattes ønsker om fleksibilitet skal medarbeidere i den grad det er mulig søke å bytte vakter seg imellom.

For NJ var det nye punktet det viktigste tekstkravet de hadde, opplyser NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

– Det er et viktig gjennomslag for oss, men enda viktigere for mediebransjen. Dette vil bidra til mer forutsigbarhet og et mer seriøst arbeidsliv, sier han.

Men det skaper bekymring hos MBLs medlemmer, ifølge forhandlingsleder Pernille A. Børset, som forteller at medlemmene er opptatt av hvordan bestemmelsen er å forstå.

– Vi får også tilbakemeldinger på at dette kan føre til mindre fleksibilitet for både bedrift og de ansatte i redaksjonene. Flere er bekymret for hvordan dette vil slå ut i praksis, også med tanke på den økonomiske situasjonen mediene står i, sier hun.

På spørsmål om MBL forstod omfanget av kravet, sier hun at selv om noen av deres medlemmer har lignende ordning i dag, og at de var i kontakt med både små og store medlemmer, så er det krevende under forhandlingene å få full oversikt.

– På grunn av dette, og fordi vi er usikre på om dette er riktig virkemiddel er dette en prøveordning som faller bort om to år dersom vi ikke blir enige om å videreføre den, kommenterer hun.

Opptatt av balanse

Børset sier at det var åpenbart at dette var et svært viktig krav for NJ.

– Også vi er selvsagt opptatt av en god balanse mellom jobb og fritid, og vi ser at bestemmelsen kan bidra til bedre og mer langsiktig planlegging i våre redaksjoner, sier hun.

Det er et punkt også NJ-leder Tryggestad tar opp.

– Dette tillegget er viktig fordi det skal bidra til å skape mer forutsigbarhet for når du er på jobb og når du har fri, sier Tryggestad, og legger til:

– Det skal også presse redaksjonene og ledelsen til å planlegge driften sin bedre.

Han presiserer at tillegget utløses i de tilfellene arbeidsgiver ber om å bytte vakt med kortere frist enn 14 dager.

Fikk tilbakemeldinger

Tryggestad forteller at NJ-medlemmer melder om en økende hyppighet av folk som blir spurt om å bytte vakter med kortere frist enn 14 dager - også for arbeid som arbeidsgiverne kunne varslet om lenge på forhånd.

– Fordi det ikke er noe ris bak speilet, så trenger ikke ledelsen å planlegge. De kan bare appellere til våre medlemmers lyst til å gjøre en god jobb og stille opp på kort varsel, sier NJ-lederen, og legger til:

– Det gjør våre medlemmer i stor grad, og i altfor stor grad.

Han mener at hvis yrket skal være attraktivt for neste generasjon journalister, så må bransjen vise en vilje og evne til å planlegge dagene bedre enn det som er tilfellet i dag.

– Vi merker at den neste generasjonen som skal inn kanskje ikke ønsker å jobbe på samme måten som min generasjon har gjort; altså alltid være på, kommenterer han.

Ifølge Tryggestad blir tillegget innført fra 1. juni.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS