Etter at Vibeke Fürst Haugen ble kringkastingssjef i mai 2022 har tre nye personer kommet inn i ledergruppa. Hun forteller hvorfor de er hentet inn, og hva de skal få til.
Det er gått litt over ett år siden Vibeke Fürst Haugen tok over for Thor Gjermund Eriksen som kringkastingssjef.
Samtidig som hun gikk inn i rollen, arvet hun også ledergruppen til Eriksen.
Frem til høsten 2022 sto gruppa tilnærmet uberørt, fram til Heidrun Reisæter sluttet for å begynne i NAV.
I 2023 har tre nye navn kommet inn i toppledelsen, mens én har blitt flyttet til en ny og midlertidig stilling.
Disse tre er nye:
Camilla Bjørn
Ansatt som programdirektør for Programdivisjonen i februar 2023
Nyopprettet stilling
Kom til NRK i 2016
Ledet Rampelys-redaksjonen i VG
Hadde ansvar for å bygge opp og videreutvikle nisjetjenestene Godt.no, Minmote.no og Vektklubb
Pål Nedregotten
Ansatt som teknologidirektør i NRK i mars 2023
Kom fra Amedia, der han har jobbet siden 2005
I Amedia hadde han flere roller, som innovasjonsdirektør, utviklingsredaktør og produktdirektør
Tok over etter Heidrun Reisæter, som meldte overgang til NAV i fjor høst
Jørgen Heid
Ansatt som direktør for Strategi- og mediedivisjonen i NRK i juni 2023
Kom fra stillingen som strategisjef i samme divisjon
Tok over etter Øyvind Lund, som skiftet til nyopprettet rolle som programdirektør og strategisk rådgiver, som også tilhører ledergruppa
Dette sier hun om de nye
Den nye trioen har blitt ansatt i løpet av det siste kalenderåret. Kringkastingssjef Fürst Haugen beskriver sine nye, gode hjelpere slik:
– CamillaBjørn har spennende erfaring, gode resultater og har jobbet godt i rollen hun har hatt. Hun har et veldig analytisk og strategisk hode, god til å sette seg mål og gjennomføre. Hun kommer også inn med noe foryngelse i toppledelsen.
Hva nå, NRK?
Gjennom reportasjer, debattinnlegg og podkast skal Medier24 sette søkelys på hva NRK har vært, hva det er nå, og hvilken retning NRK bør gå i fremtiden.
Har du innspill, eller vil du skrive en tekst selv? Ta kontakt på kristine@medier24.no.
Prosjektet har fått støtte av Fritt Ord.
– Pål Nedregotten utmerket seg helt spesielt i rekrutteringsprosessen. Fra tiden i Amedia, kjenner han til hvordan det er å ha en organisasjon som er fordelt på mange steder i landet. Han har bakgrunn som innovasjonsdirektør, utviklingsredaktør og produktdirektør, har god teknologisk forståelse i tillegg til at han har journalistisk bakgrunn.
– Han har også vært styreleder i Mediebedriftenes Landsforening. Det er viktig for oss å forstå hvordan NRK virker utenfra, og jeg har et ønske om at vi skal bli en enda bedre samarbeidspartner for mediebransjen. Da er det nyttig med hans perspektiv.
– Jørgen Heid har lang og bred erfaring fra NRK i mange ulike roller, og klarte godt å løse rollen i perioden han fungerte for Øyvind Lund, og var den beste kandidaten.
Derfor omrokerer hun
Den første tiden som kringkastingssjef, brukte Fürst Haugen tid på å reise rundt i NRK-systemet for å høre hva ansatte var opptatt av. Tilbakemeldingene var klare: Man måtte få opp tempoet i organisasjonen.
Dermed begynte letingen etter hvordan NRK kan endre seg for å få opp farten.
– Vi var ikke ute etter å finne utav hvordan folk skulle løpe fortere, men hvordan vi kunne ha en struktur og prosesser som gjør at vi får til ting raskere, forteller hun.
– Jeg synes ikke det går fort nok, men det handler om at vi som en stor organisasjon har en del strukturer som hemmer fart. Det vi, som mange andre virksomheter, fikk erfart under pandemien, var at når vi måtte, så kunne vi jobbe helt annerledes, og det er det vi forsøker å gjenskape.
Noe av det første som ble endret var Teknologidivisjonen. Området «produksjon» ble tatt ut og lagt inn i programdivisjonen i Oslo, tidligere Marienlystdivisjonen. I rollen som direktør kom Camilla Bjørn inn. Den nye divisjonen har arbeidstittel X-divisjonen.
– Det er viktig at innholdsmiljøene og produksjon jobber sammen fra start, helt fra utvikling av konsepter, til gjennomføring og publisering. Vi så at vi kan finne smartere løsninger ved å slå disse miljøene sammen.
Kringkastingssjefen avslører også at X-divisjonen vil få nytt navn.
– Det er en arbeidstittel og egner seg ikke som navnet på en divisjon. Nå jobber de med å utvikle målbilde for divisjonen, strukturen, og hva divisjonen skal hete. De kommer i løpet av kort tid til å komme opp med et navn, forteller hun.
Må levere på oppdraget
Fürst Haugen understreker at det aller viktigste, uansett hvem som har rollen som kringkastingssjef, er å levere på oppdraget NRK har til enhver tid.
– Oppdraget er ganske konstant, men så endrer alt annet seg. For oss er det aller viktigste å utvikle oss, sier hun.
Det har hun klokkertro på at den nye ledergruppa skal klare.
– Vi er en sammensatt gruppe når det kommer til kompetanse og erfaring og fartstid, kommenterer Fürst Haugen.
Hun avviser ikke at det kommer nye endringer. For tiden snakkes det mye om ledermobilitet innad i NRK.
– Jeg tror det er viktig at også ledere i NRK flytter mer på seg, og at vi bredder ut kompetansen vår ved å jobbe på flere steder, sier hun.
Flytting sentralt
Det som tar mye oppmerksomhet, og som er sentralt for omrokeringene, er NRKs planlagte flytting til nytt hovedkontor på Ensjø.
Hele NRKs produksjonsinfrastruktur skal også moderniseres, og det skal gjøres før de flytter.
– Det krever et strategisk overblikk, en forståelse for helheten i NRK; både innholdsmessig og teknologisk, sier kringkastingssjefen.
Øyvind Lund skal lede moderniseringsprogrammet i nyoprettet rolle. På sikt blir programmet tatt inn i teknologidivisjonen.
Fürst Haugen forteller at man nå er over i en ny fase av flytteprosjektet. I den anledning har det vært behov for å knytte til seg kompetanse med erfaring fra tilsvarende store byggeprosjekter.
Johan Arnt Vatnan er satt til å lede prosjektstyret, mens Tor Hoel begynte 2. oktober som prosjektdirektør med ansvar for byggingen av nytt hovedkontor.
– I denne fasen vil flere i NRK jobbe mer med planleggingen, men vi er fortsatt i reguleringsfasen. Vi satser på å flytte inn i 28/29, sier hun.
– Da er man forsinket?
– Vi har kommet et godt stykke inn i reguleringen, slike prosesser tar tid. Fra man setter spaden i jorda, vil et byggeprosjekt på denne størrelsen minst ta 3-4 år . Så har noen av oss kanskje vært litt optimistiske med tanke på fremdrift tidligere, men innflytting i 28/29 er det realisme i, selv om det også er ambisiøst.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no