Nyhetspodkastene til NRK fjernes fra tredjepartsplattformer. Her er Sigrid Sollund og Espen Aas, programledere for Dagsnytt 18, Ingunn Solheim, programleder her i Politisk kvarter og Gry Veiby, programleder i Oppdatert
Sigrid Sollund og Espen Aas, Dagsnytt 18, Ingunn Solheim, Politisk kvarter og Gry Veiby, Oppdatert

Klager inn NRK for å fjerne podkaster

– Som om man måtte ha en egen NRK-nettleser for å lese NRK.no fordi Google tjener penger på nettleseren sin, sier klager Mats Staugaard.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne måneden skrev Mats Staugaard på Twitter at han har sendt inn en klage til Kringkastingsrådet.

Staugaard jobber som Investment Manager i Schibsted Ventures, men understreker at han har klaget inn NRK – og uttaler seg i denne saken – som privatperson.

Bakgrunnen er at NRK har sluttet å distribuere flere podkaster via RSS-feed, som gjør at de forsvinner blant annet fra Apples podkast-app og Spotify.

Avgjørelsen ble tatt i vinter. NRK flytter alle sine nyhetspodkaster til NRK Radio-appen.

Staugaard mener NRK med dette bryter paragrafene 24 og 31 i sin egen formålsparagraf.

– Jeg mener det er problematisk at en skattefinansiert allmennkringkaster fjerner sitt innhold fra en åpen standard. Podkast er et av de få helt åpne medieformatene vi har. Det bør vi ta vare på, sier Staugaard til Medier24.

De omtalte vedtektene i NRK

  • § 24 NRK skal være til stede på, og utvikle tjenester på, alle viktige medieplattformer, herunder Internett, for å nå bredest mulig ut med sitt samlede programtilbud.
  • § 31 NRK bør så langt som mulig benytte åpne standarder, så fremt ikke økonomiske eller kvalitative hensyn taler imot dette.

Mener NRK Radio er et lukket univers

En podkast defineres som en lydfil og en RSS-feed. Gjennom å bruke RSS har man en felles åpen distribusjon av podkast-innhold.

Disse feedene lastes opp av aggregatorer, som for eksempel Spotify.

– Hele verden har blitt enig om at dette er definisjonen på en podkast. Den er fritt tilgjengelig og koster ikke noe å distribuere.

Paragraf 31 sier at NRK skal etterstrebe å bruke åpne standarder så lenge det er økonomisk mulig.

– Podkast er nettopp en åpen standard. Det har NRK fulgt, men nå velger de å flytte alt innholdet sitt ut av den standarden og inn i sitt lukkede univers. Dermed er det ikke lenger en åpen standard eller per definisjon en podkast, sier Staugaard.

– Du kaller det et lukket univers. Men det er jo bare å laste ned NRK Radio-appen?

– Det er helt riktig. Men for forbrukerne er det en dårligere opplevelse enn de har i dag, fordi de sannsynligvis ikke bare hører på NRK podkaster, svarer Staugaard.

– Som å ha en egen NRK nettleser

Paragraf 24 sier at NRK skal være til stede på de store plattformene.

Tidligere har NRK begrunnet fjerningen fra Spotify og Apple med at de kommersielle plattformene har begynt å innføre betaling for enkelte podkaster i deres apper.

– Dermed var ikke podkast lenger noe som var gratis, åpent og tilgjengelig overalt, sa podkast-sjef Petter Sommer i NRK til Medier24.

– Det har jo også blitt tatt noen valg fra de kommersielle her, som fører til at NRK fjerner innhold, Staugaard?

– Men Apple har ikke sluttet å støtte det åpne standarden RSS. I dag kan jeg høre på hvilke som helst podkast jeg ønsker i Apple Podcast og de fleste andre podkast-apper. Det er en ganske stor forskjell, svarer Staugaard og fortsetter:

– NRK trenger ikke å være på Apple eller Spotify, men de kan fortsatt støtte RSS. Det ville vært som om man måtte ha en egen NRK-nettleser for å lese NRK.no fordi Google tjener penger på nettleseren sin.

– I tweeten din oppfordrer du også andre til å sende inn klage til Kringkastingsrådet. Hva håper du å oppå med dette?

– Jeg håper at NRK som minimum kan følge podkast-standarden og bruke de åpne standardene som er tilgjengelig. Det tror jeg er bra for mediemangfoldet, lytterne og sluttbrukerne som ønsker høre på mange podkaster, ikke bare NRKs egne.

– Uavhengig og tilgjengelig

Medier24 har vært i kontakt med NRKs radiosjef, Cathinka Rondan.

Podkastmarkedet og podkastbegrepet har forandret seg mye de siste årene, mener Rondan.

Hun trekker fram at Spotify og Apple gikk fra å kun distribuere podkaster til å både produsere eget innhold og inngå eksklusive samarbeid med profiler, produksjonsselskaper og enkeltpodkaster.

– Det gjør det vanskeligere for en allmennkringkaster som NRK å fortsette å satse på disse store podkastplattformene som distribusjonskanal, fordi vi lager mye innhold som drukner i deres algoritmer og prioriteringer, sier Rondan til Medier24.

NRK ønsket derfor å satse sterkere på appen NRK Radio, slik at de har redaksjonell kontroll til å vise bredden og mangfoldet av NRKs tilbud, opplyser radiosjefen.

Hun forstår at denne utviklingen er annerledes enn det man hadde ønsket og er blitt vant med på podkast.

Samtidig påpeker Rondan at NRK verken tilbyr nyheter på andre nettsider, eller TV-programmer på andre strømmetjenester.

– Det er et svært viktig prinsipp at NRKs innhold, finansiert av skattebetalernes penger, alltid er uavhengig og tilgjengelig. Derfor må også vi se fremover og vurdere hvordan vi kan bli mer uavhengig av lyddistribusjon via tredjeparter.

Radiosjefen trekker også fram at NRKs presentasjon av innhold har tidligere blitt overstyrt, innhold har blitt sensurert og bilder retusjert på de store tredjepartsplattformene

Uenig med nettleser-sammenligning

Når det gjelder påstanden om at NRK bryter paragraf 24, mener Rondan at medieplattformer betyr her mobil, TV, radioapparat og internett.

Rondan mener det ikke betyr at man skal kunne lese NRK.no-artikler på VG eller se «Brennpunkt» på HBO Max.

– De samme prinsippene gjelder slik NRK ser det for lydmediet. Jeg er ikke enig i at det kan sammenlignes med at man skulle hatt egne nettlesere. Du finner det jo på radio.nrk.no.

Rondan mener også om en lytter til en NRK-podkast ikke vet at det er NRK som står bak innholdet, gir det liten grunn til å ville ønske å beholde en allmennkringkaster.

I undersøkelser gjort med lyttere som hører NRK-podkaster i tredjepartsapper, ser de at mange ikke har forstått at det er NRK som er avsenderen, ifølge Rondan.

– Dette byr på problemer for NRK på sikt. Vi er avhengig av publikums tillit. For å ivareta denne tilliten må vi ha redaksjonell frihet og uavhengighet og lytterne må vite at innholdet de får er fra oss. Slik vi ser det, er veien dit gjennom egne produkter og apper.

Powered by Labrador CMS