Prosjektdirektør for NRKs nye hovedkontor, Tor I. Hoel.

Tor Hoel skal bygge NRKs nye hovedkontor: – Vi har en relativt stram tidsplan

Prosjektdirektør for NRKs nye hovedkontor, Tor I. Hoel. Her på taket på Marienlyst, som NRK flytter fra.

Reguleringsplaner, byggestart og flytte-nostalgi. «Byggesjef» Tor I. Hoel sier de er i rute med planen om å få NRK over i nytt hovedkontor på Ensjø. Innflytting skal skje innen 2030.

Publisert

Innen 2030 skal NRK etter planen være på plass i nytt hovedkontor på Ensjø.

I disse dager er det kakefest på kontoret til Prosjekt Normannsløkka – de har nylig levert planforslag til kommunen og sendt ut anbud på jobbene som arkitekt og entreprenør.

– Vi er i rute. Vi holder de planene vi har sagt vi skal holde. Og da er første steg å få tomten regulert til NRKs nye hovedkontor.

Det sier Tor I. Hoel. Han er prosjektdirektør for prosjektet.

Håpet er at planene skal på offentlig høring og vedtas politisk i løpet av 2025, slik at de kan begynne å grave i 2026. Innflytning skal skje i løpet av 2029, og innen 2030. 

De må også rive byggene som står der i dag.

– Vi gjenbruker da mest mulig av det vi demonterer.

Detaljer ikke klare

Planene som nå er levert til kommunen viser hvor NRK ønsker å legge for eksempel bygg og parker, og hvordan de ønsker at publikum skal «møte bygget».

Hvordan det skal se ut er ikke bestemt, men denne illustrasjonen skal vise et eksempel på hovedinngangen.

– NRK skal vise sine indre aktiviteter, sånn som for eksempel en monteringshall, og sannsynligvis kommer det et konsertstudio som vil vises, sier Hoel.

Detaljene i hvordan det vil se ut er ikke bestemt.

– Om det bygges i tegl eller om det er et hus med stort innslag av massivtre, det sier planene ikke noe om akkurat ved dette tidspunktet.

Prosjektdirektør for NRKs nye hovedkontor, Tor I. Hoel.
På Marienlyst er det mye korridorer, og langt mellom de forskjellige produksjonsmiljøene.

I planene man først hadde, var et høyhus et av alternativene til hvordan de ønsker å bygge. Det har de nå gått bort fra. Likevel lover Hoel at alle i NRK skal få plass.

På Marienlyst har de i dag over 110.000 kvadratmeter, men Hoel sier de er lite tilpasset alt NRK gjør i dag.

– Vi bygger nå et nytt hovedkontor som blir mer tilpasset en moderne medieproduksjon. Dermed trenger vi mindre korridorer og kulverter under gulvet. Mer effektiv arealutnyttelse gjør at det vil bli plass nok.

Stram tidsplan

Han vil ikke si noe om prislappen på prosjektet, siden man er i prosess med å finne arkitekter og entreprenør. Også prosessen med å etablere romfunksjoner pågår.

NRK anslår å bruke rundt 5 milliarder kroner på byggekostnader de neste ti årene. Dette er også knyttet til andre byggeprosjekter kringkasteren har.

Hoel ramser opp en del utfordringer som kan oppstå i store byggeprosjekt. Slikt som at man kan få problemer med grunnen det skal bygges på, eller blir uenige med entreprenør eller arkitekt. Kanskje NRK får andre rammer å jobbe etter?

Prosjekt Normannsløkka har fått eget kontor hos NRK. Tor Hoel med Marianne Sorgendal og Alf Morten Nødsvold.

– Det er jo ikke veldig sannsynlig dette her, men det er sånne ting som kan gjøre at vi blir forsinket. Vi har en relativt stram tidsplan, så det er jo risiko for å bli forsinket. 

Et annet element er om reguleringen av området blir forsinket. Han sier de jobber godt med Oslos plan- og bygningsetat.

– Vi må være lydhøre for hva de ønsker og vil ha, og vi må være flinke til å tydeliggjøre NRKs behov i plansaken.

Ikke nostalgisk

– Mange synes det er veldig styrete når man skal flytte. Hvis du skal ta erfaring fra ditt eget liv, hvor glad er du selv i å flytte?

Tor I. Hoel vurderer selv å flytte.

– Jeg er lite nostalgisk av meg. Så jeg har faktisk rett og slett ikke noe imot å flytte, sier han, og forteller at på hjemmebane vurderer han og familien om de skal flytte fra hus til leilighet.

– Jeg synes endring er gøy. Men der har jeg full respekt for at folk er forskjellige. 

I arbeidet med å flytte NRK fra Marienlyst til Ensjø er det nemlig delte meninger. Hoel sier det spesielt i NRK er mye kultur i veggene, og at det er naturlig at noen synes det er rart.

– De prosessene som har gått, som har vært gode i NRK, og de prosessene som fortsetter å gå fram til man begynner å flytte og er ferdig flyttet, de skal man ha respekt for.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS