Ansvarlig redaktør Stian Eisenträger i Faktisk.no.

Så mye penger gis til Faktisk.no

Selv om mediene selv betaler driften for faktasjekk-nettstedet, er det staten som gir mest til Faktisk.no.

Publisert

Medier24 har gjennomgått støtten Faktisk.no får årlig, og fra hvilke bidragsytere. 

Tallene viser at støtten til Faktisk.no har økt med omlag tre millioner kroner i året de siste årene. 

I fjor fikk Faktisk.no 19,4 millioner kroner i støtte. Det er en økning på 14 prosent fra året før. Økningen fra 2021-2022 var på 20 prosent. 

Den største bidragsyteren er staten. Mediehuset har fått over 20 millioner kroner over Statsbudsjettet eller Revidert Nasjonalbudsjett. Støtten fra statsbudsjettet har vært til skoleprosjektet Tenk. I tillegg har Faktisk flere år fått støtte fra Medietilsynet, både til redaksjonell utvikling, Tenk og til Innsyn.no. 

Fast driftsstøtte fra mediene

Sjefredaktør for Faktisk.no, Stian Eisenträger, sier til Medier24 at Tenk har fått statlig tilskudd gjennom statsbudsjettet frem til i år, men at det nå endres. 

– Nå må vi sende inn søknad til Utdanningsdirektoratet, i likhet med mange andre organisasjoner. Det har vi gjort, slik at skoleavdelingen vår nå fra andre halvår i år vil få et grunntillskudd på 3,8 millioner kroner hvert halvår frem til 2027, sier han. 

Det er VG, Dagbladet, NRK og TV 2 som sto bak tjenesten da den ble lansert i 2017 og mediene gir årlig støtte. Det første driftsåret ga de fire to millioner hver i støtte, hvor Stiftelsen Tinius ga i stedenfor VG. 

I årene etter har de fire gitt en million kroner i årlig. Unntaket et er Dagbladet, som i fjor halverte sin støtte til 500.000. 

I tillegg har Amedia og Polaris Media begge gitt årlig støtte siden 2018. 

Facebook-eier Meta gir også årlig støtte til Faktisk. De to inngikk faktasjekk-samarbeid i 2018. Til 2023 har Meta gitt i underkant av to millioner kroner til Faktisk. 

Mindre utgifter til Verifiserbar

Alle de seks medie-bidragene går til å støtte driften til Faktisk.no, mens andre bidrag er knyttet til spesifikke prosjekter. Blant annet fikk Faktisk 2,5 millioner kroner i støtte til innsyn.no i 2023. 

De har også fått støtte til Faktisk Verifiserbar, som ble opprettet for å verifisere bilder og videoer fra Ukraina-krigen. Tidligere i år startet de opp igjen for å gjøre det samme med videoer og bilder fra Gaza-krigen i tillegg. Etter påske flyttet Verifiserbar inn i Faktisk sine lokaler. 

- Dermed har det ikke vært noen ekstra utgifter til lokaler for dette prosjektet, sier Eisenträger. 

Han legger til at NRK har forpliktet seg å bidra med tre årsverk ut året. 

– I tillegg har flere andre medier hatt hospitanter hos oss. 

– Vil en støtte til senteret for kildekritikk påvirke hvor mye bidrag Faktisk får fra sine faste bidragsytere? 

–  Det spørsmålet er prematurt, og dessuten et hypotetisk spørsmål som ikke er blitt diskutert. Vi har sendt inn et innspill til regjeringens strategiarbeid for å styrke befolkningens motstandskraft og et forprosjekt som starter 1. oktober, og skal vare i et halvt år, vil konkretisere innspillet ytterligere.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS