Sindre Beyer, daglig leder i Try Råd innrømmer at de har en vei å gå fortsatt når det kommer til mangfold, men sier de jobber bevist med det og har blitt bedre de siste årene.

Har bare fem prosent ansatte med flerkulturell bakgrunn: Slik skal TRY bli bedre på mangfold

– Vi er på vei i rett retning, sier byråsjefen. – Homogene arbeidsplasser kan virke skremmende, sier bransjepersonlighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi har det som ambisjon og har blitt bedre på mange mangfoldsakser de siste årene, som kjønnsmangfold, alder og utdanning. Der har vi veldig gode tall. Så har vi fortsatt en vei å gå på etnisk mangfold, som vi forsøker å bli bedre på.

Det sier Sindre Beyer, daglig leder i Try Råd til KOM24.

– Vi vil bli bedre

Tirsdag i forrige uke presenterte ANFO Annonsørforeningen, Kreativt Forum, Mediebyråforeningen, Grafill og Kommunikasjonsforeningen resultatene hittil av samarbeidet med mål om å øke mangfold i bransjen.

På arrangementet, som fant sted i Grafills lokaler, lanserte bransjeforeningene en sjekkliste for rekruttering og en guide for å lage egen mangfoldsstrategi.

Men hvordan står det til i landets største byrå? Stadig bedre, mener byråsjefen selv.

– Det er klar framgang, vi har flere ansatte med annen land-bakgrunn enn vi hadde for noen år siden. Men vi vil bli bedre, sier Beyer.

Han sier det er både et uttalt og et ønskelig mål. Beyer anslår at de per i dag har en andel på fem prosent som er flerkulturelle i byrået.

– Blant de nyansatte er det betraktelig flere. Try Pearl har en høy andel så sånn sett er det bedre, men selvfølgelig ikke godt nok, sier han.

Han sier at en av måtene de jobber for å få til mer mangfold i byrået er å ta inn lærlinger, for å få til nye utdanningsløp. Det siste året har de tatt inn to nye lærlinger.

– Det handler om å ikke bare hente fra de vante studiestedene, sier han.

Blant de som kjemper for å få mer mangfold inn i bransjen er Umar Ashraf. Han begynte å skrive om problematikken i 2014, etter hvert ble det til en masteroppgave, bok og etter hvert på pensum på Universitetet i Bergen. Men han har uttalt at han etter hvert følte han snakket til døve ører.

Han understreker overfor KOM24 hvor viktig det er med mangfold på en arbeidsplass.

– Homogene arbeidsplasser er ikke attraktive

– Uansett hvem du er som arbeidsgiver, når jeg ser en arbeidsstokk som er veldig homogen, så er det for meg ikke en attraktiv arbeidsgiver. Det handler ikke om Try, Geelmuyden Kiese eller Kitchen. Vi vet at homogene arbeidsplasser veldig lite attraktive for arbeidstakere med minoritetsbakgrunn, det er det det handler om.

– Vil det skremme folk med minoritetsbakgrunn til å velge seg andre bransjer?

– Det blir veldig spekulativt av å meg å si om det skjer eller ikke. Men når du blir den første med minoritetsbakgrunn inn i et byrå, så kjenner du nok på det og du må være en litt sterkere stemme i en kommunikasjonsavdeling eller byrå for å endre på praksiser, mener han.

På tirsdagens samling hos Grafill pekte han på at et byrå som Try fortsatt har en lang vei å gå på dette med mangfold, da han ble spurt om mangfoldsarbeid av Thea Iversen i Try. Han dro fram det han ser på som den store mangelen av mangfold i landets største byrå.

– Jeg nekter å tro at Try ikke kan få inn noen sterke digitale hoder eller kommunikasjonsrådgivere i Try råd med minoritetsbakgrunn, sier han og mener at landets mest prisvinnende byrå bør kunne gjøre det bedre med sin mangfoldsrekruttering.

– Per dags dato har de få eller ingen med minoritetsbakgrunn. De bør i realiteten være tankeledere i mangfoldsdebatten, men det har de ikke klart å være. De har gitt noen kommentarer her og der, når de burde gå i front og vise hvordan godt mangfoldsarbeid kan praktiseres, sier Ashraf.

Sindre Beyer er ikke enig i analysen til Ashraf.

– Jeg tror vi har blitt vesentlig mer mangfoldig de siste fem årene, sier han og peker på at det er mange former for mangfold.

– Analysen er feil

– Det er åpenbart en mangfoldig arbeidsplass og vi har blitt vesentlig bedre på etnisk mangfold, sier han.

– Skjønner du likevel hva Ashraf peker på?

– Jeg tror analysen er feil, men vi kan selvsagt bli mer mangfoldig, sier han.

– Vidar Singh pekte på i en sak med KOM24 at ved å bomme på mangfoldsarbeidet, så risikerer man å bomme på en av fem nordmenn, hva tenker du om det?

– Det viktigste er at vi klarer å bli mer mangfoldige over tid, det har vi blitt. Vi jobber med det og kan vise til resultater på det og vi må fortsette på den utviklingen, sier han.

– Har Try et ekstra ansvar med tanke på hvor store dere er i bransjen?

– Vi har i alle fall et stort ansvar og et ansvar jeg mener vi er beredt til å ta og tar, sier Beyer og peker på at de har gjennomført det via bevisste rekrutteringer.

– Og blant de nyansatte har det økt det veldig, det er et tegn på at vi er på vei i riktig retning, mener han og legger til;

– Vi har en betydelig høyere mangfoldsandel enn KOM24.

Powered by Labrador CMS