Lokalaviser samlet på landsmøtet 2022 til Landslaget for lokalaviser (LLA).

Medier24s gjennomgang:

Dette er de mest lønnsomme lokalavisene: Én avis topper listen etter kjempehopp

Se listen over de mest og mist lønnsomme avisene i LLA.

Publisert Sist oppdatert

Medier24 har gått gjennom årsregnskapene for alle avisene i Landslaget for Lokalaviser for å se på inntekter, resultater og driftsmargin. 

Se tabellen nederst i saken.

Driftsmargin

Driftsmargin er en indikasjon på hvor lønnsom bedriften er, da tallet forteller hvor mye bedriften får igjen for hver omsatte krone (før renter og skatt).

Medier24 har også gjort en slik sammenstilling for Amedia sine aviser, og Polaris Media sine aviser.

Gjennomsnittlig driftsmargin for LLA-avisene i fjor var -2,8 prosent, mens medianen var 2,4 prosent.

For 2022 var gjennomsnittlig margin -5,1 mens medianen var 5 prosent.

Pressestøtte ga hopp

Øverst på listen over de med best driftsmargin ligger Flatangernytt. 

Sjefredaktør Ove Magne Ribsskog sier til Medier24 at marginen har en enkel forklaring: Avisen fikk pressestøtte for første gang på tampen av fjoråret.

– Derfor ble det et hopp i inntektene.

Avisen har brukt støtten til å blant annet ansette en ny markedssjef og journalist.

– Pengene skal brukes på å lage en bedre avis.

Avisen ble startet opp i 2012 som en gratisavis. Etter å ha fått inn frisk egenkapital i 2020, la avisen om til å bli abonnementsavis i desember samme år, med mål om å søke pressestøtte. 

Ribskog har tidligere fortalt om avisens hårete mål om 1000 abonnenter i en kommune med 1100 innbyggere og 500 husstander. Ved forrige opplagstelling hadde avisen 1087 i opplag. 

Like under, på 26 prosent ligger Randaberg24. Avisen er eid av Polaris, og daglig leder Reidar Hystad uttalte til Medier24 i forrige uke at resultatet for fjoråret lyver litt, grunnet lave lønnskostnader. Avisen hadde en del sykdom, og lønnskostnadene var 400.000 kroner lavere enn året før.

– Det var nok et litt spesielt år, sier Hystad.

Oppstartsaviser og papiraviser i bunn

Nederst på listen over dårligst driftsmargin ligger Malviknytt.

Avisen ble kjøpt opp av Robin Røkke i 2022, som slo avisen konkurs, og startet den opp igjen.

Like over ligger avisen Søvesten, som holder til på Kyrksæterøra, som i fjor endte med en driftsmargin på – 159 prosent. De har gått en million i underskudd både i 2023 og 2022.

Daglig leder i Søvesten, Svein Halvor Moe, sier til Medier24 at det er flere grunner til det lave resultatet.

– En av hovedgrunnene er at vi ikke er på nett. De siste årene har vi ikke hatt en nettavis oppe, og det gjør at vi har havnet under pressestøtte–grensen. Men vi holder på å komme oss på nett igjen nå, sier han.

Han legger til at det har gjort at de ikke har hatt så mye vekst i abonnenter.

– Så har distribusjon vært et problem. Vi har, i likhet med mange lokalaviser, mange utflytter-abonnenter. Og vi opplever at det er mange som ikke får avisen, eller at de får den lenge etter. Og det gjør at vi mister abonnenter, sier han.

I bunnen ligger det også flere lokalaviser, som Polaris Media-avisen Klæbuposten, som endte med en driftsmargin på -50 prosent.

I 2023 endte avisen med et negativt resultat på 2,1 millioner kroner.

– Det skyldes en redaksjonell satsing som økte kostnadene med 1,6 millioner. Han legger til at inntektene økte med 600.000 kroner, hvor mesteparten er økning i abonnementsinntekter, uttalte daglig leder i Klæbuposten, Odd Arild Sandnes, til Medier24 i forrige uke.

– Selskapet er i en oppbyggingsfase, og det forventes bedre resultater fremover, som følge av videre abonnementsvekst og pressestøtte, skriver Sandnes. 

I oversikten mangler noen av LLAs medlemmer. Dette gjelder Aukranytt, iSolør og Askøy24, som alle tre er startet opp i 2024. I tillegg drives lokalavisen Geita.no gjennom et enkeltmannsforetak. Avisen Hustadvikingen står ikke oppført med driftsmargin for 2022, da de startet opp i 2023. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS