I helga arrangeres Norsk Lokalradioforbunds landkonferanse. Vi snakket med disse fem om radioens fremtid.

Aldri har endringene vært større: I helga møtes lokalradioene til fag og fest. Vi snakker med fem av dem om fremtiden

– Jeg vet ikke om DAB er en mulighet for oss, faktisk ser jeg på DAB som et nødvendig onde, sier Per Magne Moan i Nea Radio.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helga arrangeres Norsk Lokalradioforbunds landkonferanse, der de skal både snakke om faglige utfordringer og muligheter fremover.

Medier24 er tilstede på konferansen og har snakket med fem deltakere om hva de tenker om framtiden for norsk lokalradio.

– Kan tilby innhold ingen nasjonale kan

Egil Farstad jobber i Radio Ålesund. Han er på konferansen for å få inspirasjon, og møte andre som driver med akkurat det samme.

– Det er jo litt spennende tider i media generelt, og derfor er det greit å samles for gå gjennom hva som er gjort, hva som er utfordringene og hva som kan gjøres enda bedre.

Farstad mener at den største utfordringen for lokalradio og radio generelt er de nye medievanene.

Egil Farstad i Radio Ålesund.

– Vi ser jo også at når det gjelder tidsbruken på TV, er jo vanene der i stor endring. Det gjelder å tilpasse seg, og få både ungdom og voksne til å fortsette med de gode radiovanene som de har hatt i mange år.

 – Hva er den største muligheten for lokalradio og radio i årene fremover?

– Det er faktisk mange muligheter. Når vi ser på oss som en lokalaktør, ser vi at vi har et fortrinn på den måten at vi kan tilby innhold som verken nasjonale eller rikskanaler kan. Samtidig kan ikke du sitte på nettaviser eller Facebook når du kjører bil og lignende. Vi vil være den sterkeste der, og med det lokale innholdet så trumfer vi også ut streamingtjenestene som ikke har lokalt innhold. Der ser vi store muligheter, sier han.

– DAB et nødvendig onde

Nea Radio er Norges største lokalradio, stasjonert i Selbu, Røros og Stjørdal i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

Lokalradiokanalens Per Magne Moan sier han er på konferansen fordi det er det store årlige treffet for lokalradiobransjen.

– Her treffer vi både folk og kolleger, i tillegg til at vi får se nye tekniske løsninger. Jeg synes at det er viktig at vi treffes, og det er ikke ofte vi får muligheten til det.

 Han mener at lokalradioens største utfordring er DAB - såklart.

Per Magne Moan i Nea Radio.

– Mange lokalradioer får fortsette på FM i fem år, men samtidig må vi over på digitale plattformer etter hvert. DAB er jo kommet for å bli, sier han.

Han er er derimot ikke så optimistisk nå som Norge går over på DAB.

– Jeg vet ikke om DAB er en mulighet for oss, faktisk ser jeg på DAB som et nødvendig onde. Mulighetene ligger vel heller på data og streaming, der tenker jeg at vi bare har sett starten, sier han.

– Det er en liten bransje

Hanne Fleischer jobber til daglig i 1Fm Molde.

– Jeg er her for å få litt faglig input, og høre hvordan det går med andre kolleger i bransjen. Det er en liten bransje, der alle snakker sammen og blir kjent med nye ansikter.

– Hva er den største utfordringen for lokalradio i årene fremover?

– Den største utfordringen blir definitivt å henge med de store over på DAB. Det vil også bli en utfordring å holde interessen oppe i et større konkurransemarked, som det jo vil bli med flere kanaler. I tillegg må vi jo klare å holde på lytterne lokalt, men vi stoler på det vi holder på med i forhold til det lokale innholdet. Det er ingen som kan slå oss på akkurat det, men det blir spennende å se i årene fremover.

Hanne Fleischer i 1Fm Molde.

– Hva er den største muligheten for lokalradio i årene fremover?

– Vi har muligheten til å samarbeide tettere med lokale næringsmiljøer, studentmiljøer og andre organisasjoner rundt Molde. I tillegg har vi muligheter for større samarbeid på tvers av lokalradioene i Møre og Romsdal.

Sliter med rekrutteringen

Mai Iren Lund i Radio Luster mener at radioen er inne i en brytningstid. Hun forklarer hvorfor hun er på landsmøtet:

– Hva skal man satse på i årene fremover, nå som DAB kommer for fullt? I tillegg vil jeg hente litt inspirasjon fra andre i landet.

En av de største utfordringene fremover blir å bemanne opp med folk som kan faget, mener hun.

Mai Iren Lund i Radio Luster.

– For vår del er det rekruttering som er den største utfordringen, fordi vi har lite befolkningsgrunnlag. Ungdommen er veldig opptatt, og de bruker media på en annen måte enn oss eldre. Skal vi klare å få med ungdommen på dette, så må det være med noe som interesserer dem.

– Hva er den største muligheten for lokalradio i årene fremover?

Det er så utrolig mye en kan finne på! Et av de beste radioprogrammene går på TV. Jeg tror dette med lyd og bilde, at det blir nært og kjent, kanskje kan være artig å drive med i fremtiden!

– Mange har blitt for like de store musikkstasjonene

Ted Ivar Paulsen i Radio Bø ser mest fram til å få med seg foredragene om DAB og utviklingen på det feltet.

 – Det er et veldig bra program de har satt opp, og mye spennende for oss som driver med lokalradio.

På den tekniske siden blir DAB-utbyggingen den vanskeligste utfordringen, mener Paulsen.

Ted Ivar Paulsen i Radio Bø.

– Det er mange som ikke kommer i gang. Den digitale satsningen med å komme seg på DAB og være der, det kan bli vanskelig.

– Hva er den største muligheten for lokalradio i årene fremover?

– Jeg tenker at hvis lokalradioene klarer å levere lokalt innhold, er det en styrke. Det er veldig mange som har blitt for like de store musikkstasjonene, og dersom de klarer å levere mer lokalt innhold, er det en stor mulighet.

Powered by Labrador CMS