Chris Ronald Hermansen, prosjektleder for redaksjonell KI i TV 2.
Chris Ronald Hermansen har et personlig mål for TV 2s satsing på kunstig intelligens.

Av og til får TV 2-lederen lyst til å rope ut i redaksjonen: «Dere må bare prøve»

TV 2 har latt seg inspirere av konkurrentene, og har nå flere KI-verktøy til journalistene. KI-leder Chris Ronald Hermansen lover at de skal lage mere nytt i løpet av høsten.

Publisert

I vår bestemte TV 2 seg for å satse på redaksjonell kunstig intelligens. Chris Ronald Hermansen gikk inn i en prosjektstilling som leder for redaksjonell KI i TV 2.

– Vår jobb er å hjelpe redaksjonene med å lage bedre og mer effektiv journalistikk. Det er så enkelt og så vanskelig samtidig, sier Hermansen.

I arbeidet har de latt seg inspirere av - og fått gjøre research hos konkurrentene sine, slik som VG og Aftonbladet. De har også benyttet seg av nettverket i Media City Bergen.

– Vi har prøvd å benytte oss av det poenget at vi ikke er først ute. Og det har vi gjort ved å gjøre research hos de andre. Det er mange av konkurrentene våre som har veldig mange roboter, men vi har gått målrettet inn og prøvd å få svar på hvilke som blir brukt av journalistene.

Får lyst til å rope

Han har jobbet redaksjonelt gjennom hele karrieren, og sier det er en ny opplevelse å sitte på utviklersiden. 

Noe av det vanskeligste er å få journalistene til å faktisk bruke det de lager.

– Jeg tror genuint på at dette er et sinnssykt bra arbeidsverktøy på alt fra dagligdagse oppgaver til graving, og det er ikke mange nok enda som ser det. Jeg har bare lyst til å stå og rope til dem at «dere må bare prøve», sier han. 

Han sier de ønsker å være så tett på arbeidsflyten som mulig, og lage verktøy som er så bra at journalistene selv tar dem i bruk. 

Tre roboter så langt

Et knapt halvår etter de gikk i gang, har de flere verktøy klare.

  • En kompisleserbot. Den gir tilbakemelding på teksten din, og du kan stille den spørsmål.
  • En omskrivingsrobot. Den gir deg et utkast til en sak, basert på for eksempel en pressemelding. 
  • Transkribering av direkteinnhold, video og egne lydklipp, for eksempel fra opptakeren på mobilen. 
  • Transkribering har de hatt verktøy for tidligere, men det de ruller ut denne uka er en funksjon med færre tastetrykk. Håpet er at den vil knytte de forskjellige deskene i mediehuset tettere sammen.

– Vi håper det vil gjøre det lettere å vinne breakingkampen digitalt, men også at journalistene kan bruke det i researcharbeidet sitt på en annen måte enn før, sier han.

De jobber også med verktøy som kan håndtere store datasett, til bruk i gravejournalistikk.

Har personlig mål

Nå er de en gruppe på seks stykker som jobber med kunstig intelligens og nye muligheter. Hermansen roser utviklerne han har med på laget.

I første omgang skal gruppen jobbe i ett år – fram til rundt februar.

– Og så er det jo ikke sånn at TV 2 skal slutte å jobbe med kunstig intelligens i redaksjonelt arbeid etter det. Men vi kommer til å bestemme oss for hvilken form det skal ta i løpet av høsten her, sier han.

Chris Ronald Hermansen, prosjektleder for redaksjonell KI i TV 2.
Chris Ronald Hermansen, prosjektleder for redaksjonell KI i TV 2.

De fleste verktøyene de nå har, er til intern bruk. Hermansen sier han har et personlig mål om at de i løpet av høsten skal lage noe til leserne og seerne.

– Jeg vet ikke helt hva jeg har lyst til å lage enda, men noe skal vi lage. Målet er at det skal bli lagt litt merke til. Jeg kan tørre å si såpass mye.

Bytter ikke ut Arill Riise

Han sier utviklingen går fort, og påpeker at der kunstige stemmer før var noe vi så på som sci-fi, nå er vanlig i flere mediehus. Han sier vi må se på muligheter og teste teknologi.

– Jeg tror grunnleggende at den beste måten vi kan skaffe oss kompetanse på er å prøve det selv i praksis. Og da må det være i trygge former, og kanskje litt gimmicky i starten. 

Også på TV-fronten er det mye muligheter, med for eksempel kunstige nyhetsopplesere.

– Når skal dere bytte ut Guri Solberg og Arill Riise med avatarer?

– Hahaha, det har vi faktisk tullet med!, utbryter Hermansen. 

Men det er ingen planer om å bytte dem ut med det første, selv om teknologien kanskje snart er på plass.

– Jeg tipper at utviklingen vil gå i samme hurtighet som med kunstig stemme når det kommer til det å lage kunstige versjoner av mennesker. Men om det er riktig for oss å gjøre, det skal jeg ikke sitte her og si nå. Jeg tror det er veldig mange andre områder i journalistikken vi har mye mer å vinne på enn å begynne å gå inn der.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS