Per Håkon Fasting.

Schibsted Media bygger opp markedssiden etter splitten: – Vi har en jobb å gjøre

Det nye mediekonsernet bygger opp fire vertikaler som skal hanke inn mer penger i kassa.

Publisert

Tidligere denne måneden ble det kjent at Schibsted Media inngår en samarbeidsavtale med boligmarkedsplassen hjem.no. Dermed går de i konkurranse med sine tidligere kollegaer i FINN som følge av Schibsted-splitten.

Samarbeidet er en del av Schibsted Medias nye produkter som heter SIKT, som er eiendomsvertikalen. Det er én av fire vertikaler konsernet satser på. Vertikalene er:

  • Bil
  • Jobb
  • Eiendom
  • Finans

Per Håkon Fasting er konserndirektør for annonse og brukerbetaling i Schibsted Media. Han forteller at før splitten var det FINN som tok ansvaret for å drive innovasjon og produktutvikling i de fire vertikalene.

Nå må Schibsted Media gjøre det selv.

– Vi hadde et samarbeid som gikk på at de drev salg og utvikling på sine flater. Vi hadde produkter hos oss som de også solgte. Men den første primære innovasjonskraften lå hos FINN, og litt mindre hos oss, forklarer han.

Nå er det omvendt. Nå er det Schibsted Media som må jobbe med å utvikle vertikalene selv. 

– Jeg tror vi skal klare det, men vi har en jobb å gjøre. FINN er et kraftfullt selskap med mange fornøyde norske brukere. Det var et fint samarbeid, medgir Fasting.

Annonse på KI?

De tre inntektskildene til mediekonsernet har ifølge Fasting vært annonse, abonnement og løssalg. De inntektskildene kan bygges på, med å for eksempel «bundle» abonnement, som Schibsted Media kaller «Full Tilgang».

Fasting drar fram et eksempel om at en Altibox-kunde kan bruke poeng på andre strømmetjenester.

– Det er den type produktutvikling vi jobber med nå, Vi er i partnerskap med forskjellige type relevante partnere, og der vil det utvikle seg mange former for verdiforslag som igjen forhåpentligvis gir inntekter, forteller han.

Hvor mange abonnenter de har på Full Tilgang, vil Fasting ikke oppgi, men opplyser at Schibsted Media har rett i underkant av 950.000 betalende abonnenter i Norge.

Når det gjelder annonser er de i en annen type utvikling. Nå jobber de med KI.

– Vi tror KI kan gi noen nye inntekter, sier han.

Eksempelvis er VGs nye Hei-tjeneste, som er en ikke-redaksjonell chatbot.

– Går du på Bild i Tyskland så vil det komme chatbot-ads, som er det første synlige tegnet på at det vil komme annonsemodeller der også, forteller Fasting.

– Har dere tro på å tjene på det?

– Hvis folk finner det relevant, så er det helt sikkert mulig å tjene penger på det.

Samarbeid og teknologi

Schibsted har nylig kjøpt seg opp i Sverige og Finland, med TV4 og MTV. Fasting peker først og fremst på teknologi som noe som kan utnyttes i Norge, men også andre punkter kan de norske mediene få nytte av, tror han.

– TV4 og MTV har mye lengre kompetanse og erfaring med å jobbe med rettigheter og konsepter både innenfor sport, underholdning og nyheter basert på levende bilder. Kompetanseoverføringen mellom dem og den norske delen er en oppside og relevant, sier han.

Han tror ikke det vil bygges opp et produkt i Norge som går i konkurranse med for eksempel TV 2. Han ser først og fremst muligheter i Sverige.

– I Sverige er det åpenbart at man kan samarbeide om å kommersialisere på rettigheter, sånn at man får bedre distribusjon, samarbeid på innhold og rettigheter. Så er det åpenbart at det vil være interessant å teste kombinasjoner.

Blant annet «bundles» med Aftonbladet og TV4 kan være en mulighet.

– Vi har en veldig sterk posisjon i Aftonbladet i Sverige med Sportsbladet. Og TV 4 har en sterk posisjon på sport. Her kan man lage noen nye, gode verdiforslag, det er jeg helt sikker på, slår han fast.

Nyhet, sport og underholdning

Schibsted Medias konsernsjef Siv Juvik Tveitnes har flere ganger uttalt at konsernet vil styrke seg på underholdning og sport, samt fokusere på lyd og video.

Fasting er styreleder i Podme, som nå er 100 prosent eid av Schibsted Media. Planen der er å bli lønnsomme på slutten av året.

– Og vi har en plan om å utvikle noen nye produkter som vi også jobber med, skyter han inn.

Han gjentar samtidig strategien med nyhet, sport og underholdning.

– Så prøver vi å finne de riktige formatene, og da har vi veldig tro på video og lyd. Vi har Podme på lyd, og med oppkjøpet i Sverige blir vi sterkere på video. Vi følger det vi tror er nødvendig på formatutvikling for å være relevante også de neste 10-20 årene, forklarer han.

Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Kent Olsen
Kent Olsen
Journalist, Medier24

Jeg har jobbet i Medier24 i snart tre år. Jeg skriver blant annet om teknologi, kunstig intelligens, presseetikk og strategi i mediebransjen.

Phone Icon Mobil / Signal: 92299176
Send meg en e-post: kent@medier24.no
Powered by Labrador CMS