NRK Stor-Oslo (tidligere Østlandssendingen) holder til på Torshov i Oslo.
NRK Stor-Oslo (tidligere Østlandssendingen) holder til på Torshov i Oslo, men skal flytte neste år.

Store forskjeller i utgifter for NRKs distriktskontorer

NRK brukte over 400 millioner på distriktskontorene i fjor. Det er store forskjeller i hvilke kontor som får mest og minst.

Publisert

NRK har i dag 13 distriktskontor, i fjor hadde de 10. Medier24 har fått innsyn i hvor mye hvert kontor kostet i 2023.

I dag er NRK Troms og Finnmark hvert sitt distriktskontor, mens de mellom 2020 og ut 2023 var et felles. Det samme gjelder for NRK Oslo og Viken, som gikk tilbake til å være NRK Stor-Oslo, Østfold og Buskerud.

Øverst på utgiftslista ligger nettopp NRK Oslo og Viken. Kontoret kostet rett over 91 millioner kroner å drifte i 2023.

Se hele listen nederst i saken.

Distriktsdirektør Marius Lillelien forklarer til Medier24 at de største forskjellene i utgifter handler om kontorer som er slått sammen. 

Han sier det er tre forskjellige kategorier: De kontorene som besto av tre kontorer, slik som Oslo Viken, og de som er slått sammen av to kontorer, slik som NRK Vestland.

– Og så har du de som er ett distriktskontor med det vi kaller sendeansvar for TV, sånn som du har i Nordland, forklarer han.

Drift av kontoret

Summene inneholder alle kostnader knyttet til å drive distriktskontoret. Det er for eksempel lønnskostnader, reisekostnader, biler, overtidsbetaling og produksjonskostnader til sendingene.

Utgifter til bygg, teknologi og innkjøp og avskrivninger er ikke med i tallene. 

Heller ikke riksredaksjoner som har geografisk tilhørighet til et distriktskontor skal være medregnet. NRK har for eksempel egne regionale gravegrupper.

Likevel er det i noen prosjekter bemanningen overlapper og kostnader likevel kan være medregnet. Fra Bergen lages «Norge Rundt», men disse kostnadene er ikke knyttet til tallene Medier24 har fått. På samme sted lages programmet «Norge i dag», og det er medregnet.

Heller ikke kostnader knyttet til for eksempel P3 i Trondheim regnes under NRK Trøndelag.

Lokalkontor

Lillelien forklarer at det er flere faktorer som avgjør hvor mye hvert kontor får tildelt.

– Det handler om hvor stort område du skal dekke. Noen av kontorene har noen tilleggsoppgaver, tilleggsbestillinger, så det kan også være med å påvirke økonomien.

De fleste distriktskontorene har flere underliggende lokalkontor.

Det koster litt over 65 millioner kroner å drive NRK Vestland. Dette kontoret har hovedkontor i Bergen, og lokalkontorer i Førde, Nordfjordeid, Sogndal, Odda og på Stord.

Ifølge en lønnsoversikt Medier24 fikk i fjor, var det over 60 redaksjonelt ansatte i NRK Vestland.

På samme tid var det litt over 30 ansatte journalister ved kontoret i Fredrikstad, rundt 25 ved kontoret i Oslo og rundt 20 ved kontoret i Drammen. I fjor var disse samlet under NRK Oslo og Viken.

Bestemmes på regionnivå

Distriktskontorene tilhører hver sin region. NRK har fire av dem, og det er i hver region man bestemmer budsjettet.

– Og da har de mulighetene til å prioritere litt oppgaver fra de forskjellige områdene av den regionen. Og se på de forskjellige typene journalistikk og programproduksjon og DK-virksomhet de forskjellige regionene har.

Han sier distriktskontorene fører til at NRK har en «unik speiling» av hele landet. De er den største leverandøren til nrk.no, og leverer også 25 prosent av innholdet i de nasjonale nyhetsflatene på radio og TV.

– Hva er det som avgjør hva som er god eller dårlig kostnadsbruk for disse kontorene?

– Det som avgjør er i første rekke hva de produserer av journalistikk. Distriktskontorene driver tradisjonelt veldig effektivt og bruker bemanningen veldig godt. De har folk med stor allmenn journalistisk kompetanse.

Historikken

Tidligere har Medier24 skrevet om hvilket distriktskontor som leverer flest minutter til Dagsrevyen, hvem som er mest synlige i sitt distrikt og hvem som oftest har saker på nrk.no.

NRKs aller første distriktskontor var i Finnmark i 1934.

I dag har alle kontorene ansvar for å tilby radiosendinger på NRK P1 seks timer til dagen. De har også nyhetsoppdateringer hver time mellom klokken 06 og 17 i hverdagene.

Kontorene har også TV-sending, som går etter Dagsrevyen og rett før Kveldsnytt. Den siste sendingen skal på sikt legges ned, og i disse dager jobbes det med å lage en ny arbeidsflyt for hva ansatte skal gjøre på kvelden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS