Til sammen 48 klager og 16 fellelser er 4.14-fasiten i PFU så langt i 2021.
Dermed ligger det an til et rekordhøyt antall 4.14-klager i inneværende år, og et antall fellelser som kan ende på omtrent samme nivå som i fjor.
Den dystre statistikken gjør at Norsk Redaktørforening (NR) blåser liv i den såkalte 4.14-skvadronen igjen.
– En redningsskvadron
– 4.14 og 3.2 har i mange år vært øverst på fellingsstatistikken. Og det prøvde vi å gjøre noe med. Og nå ser vi at fjorårets og årets tall ikke ser bra ut, og da prøver vi å ha litt ekstra oppmerksomhet på det, sier assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, til Medier24.
Vær Varsom - Plakatens punkt 4.14:
De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.
Norsk Redaktørforening opprettet i 2013 «4.14-skvadronen» fordi antall fellelser i PFU punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten var høyt.
– Det var og er ikke en angrepsskvadron, men en redningsskavdron, forklarer Kjelling Nybø.
Siden 2014 har antall fellelser på 4.14 alltid vært tosifret. I fjor var antallet rekordhøy med 24 fellelser, en nær dobling fra 2019 hvor det endte med 13 fellelser. Antall klager til full behandling med vurdering av 4.14 var i fjor 55.
Nå skal 4.14-paragrafen få ny oppmerksomhet.
– Vi tar på ingen måte noe ære for at tallene gikk ned forrige gang, men det at man heiser det opp som tema kan føre til at man blir flinkere på det, og mer obs på risikoen for å bli felt.
– Må anstrenge seg ekstra
– Hvorfor er antallet fellelser så høyt?
– En del fellelser skyldes dårlig håndverk, og det mener jeg det bør være mulig å unngå. Noen saker er mer komplekser, og der er det mer vanskelig, forklarer Kjelling Nybø.
Fjorårets PFU-statistikk viste at halvparten av fellelsene på punktet kom av at klager ikke var blitt kontaktet før publisering.
– Her må man stille seg spørsmålet; Har vi anstrengt oss nok? Har vi tatt kontakt? Journalister er som andre, vi er konfliktsky. Og så er det alltid spørsmål om hvor god tid man skal gi før publisering. Om det er snakk om et karakterdrap og det er sommerferie, da bør du anstrenge deg litt ekstra, sier hun.
Men NR har ingen fasit på hva som bør gjøres for å få ned antallet fellelser.
– Vi kommer til å ha oppmerksomhet rundt det, og rapportere. Vi ser også på hvordan vi kan tilgjengeliggjøre 4.14-saker på en bedre måte, slik at det blir lettere å bruke det som læring i redaksjoner. Det er veldig mye kunnskap å hente i PFU-saker, ikke bare ens egne. Det er en skattkiste når det gjelder kunnskap om presseetikk.
10 RÅD: SLIK UNNGÅR DU 4.14-FELLA
- Samtidig imøtegåelse gjelder faktiske opplysninger.
- Den angrepne skal klart og tydelig bli presentert for de fullstendige beskyldningene.
- Redaksjonen må anstrenge seg for å få den angrepne i tale.
- Den angrepne må få rimelig tid til å svare.
- Samtidig imøtegåelsesrett gjelder også bedrifter, offentlig etater og organisasjoner.
- Det er den angrepne selv som har imøtegåelsesrett, ikke overordnede eller andre.
- Anonymisering opphever sjelden imøtegåelsesretten.
- Vær særlig på vakt mot uttalelser fra misfornøyde kunder, forsmådde ektefeller, oppsagte medarbeidere osv.
- Imøtegåelsesretten gjelder i prinsippet alle journalistiske sjangre
- Redaksjonen bør kunne dokumentere forsøkene å få den angrepne i tale.
Kilde: Norsk Redaktørforening