Johannes Thingnes Bø og resten av skiskytterne er fortsatt å se på NRKs plattformer.

På ett år har NRK økt utgiftene på sports­rettigheter med 50 millioner

– Forsvarlig og nødvendig, mener NRKs rettighetssjef.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

De siste fire årene har NRK økt utgiftene på sportsrettigheter med 100 millioner kroner. Det kommer fram i allmennkringkasterregnskap for 2021 som ble presentert i forrige uke.

I 2017 brukte NRK 155 millioner kroner på sportsrettigheter. I 2021 brukte de 258 millioner.

Fra 2020 har utgiftene økt med 50 millioner kroner.

– Naturlig utvikling

NRK har blant annet rettighetene til fotball VM og EM for herrer sammen med TV 2. Det samme gjelder VM og verdenscup i skiskyting.

Allmennkringkasteren har også rettighetene alene til fotball-EM for kvinner, friidretts-EM og -VM, samt Diamond League i friidrett.

Prisen for å sikre seg sportsrettigheter har økt dramatisk de siste årene for mediehusene med konkurranse fra internasjonale aktører.

Det forteller Harry Arne Solberg ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Det er en naturlig utvikling av markedet. Skiskyting har høye seertall og noe de kommersielle gjerne vil ha. Når NRK likevel vil ha det, presses prisene opp, sier Solberg til Medier24.

Han har tidligere tatt til orde for at NRK ikke skal jakte eksklusive og dyre sportsrettigheter, og mener allmennkringkasteren bør bruke pengene på andre ting.

Frem til 1995 viste NRK Premier League, som da ble kjent som Tippekampen. Solberg tror tiden for å se engelsk fotball gratis hos allmennkringkasteren er forbi.

– De kan bare glemme å få det det tilbake. Det vil gå utover oppdraget som NRK som allmennkringkaster skal gjøre.

I 2020 ble det klart at Nordic Entertainment Group TV (NENT) kjøpte rettighetene til Premier League for årene 2022 til 2028. Prisen skal ha vært 20 milliarder kroner for hele Norden samlet.

– Forsvarlig og nødvendig nivå

Rettighetssjef hos NRK, Runar Østmo, forsvarer den økte pengebruken.

Han skriver i en e-post til Medier24 at utgiftene til sportsrettigheter kostnadsføres på de årene selve sportseventet vises.

Dermed vil kostnadene til sportsrettigheter variere fra år til år, avhengig av hvilke rettigheter NRK har kjøpt og viser.

– I 2020 ble flere eventer flyttet som følge av covid-pandemien; eksempelvis ble OL i Tokyo 2020, fotball-EM 2020, sjakk-VM 2020 flyttet til 2021, et sportsår som allerede inneholdt 3 x VM nordisk, alpint og skiskyting i 2021, skriver Østmo til Medier24.

Økningen fra 2017 til 2021 skyldes at NRK i denne perioden har kjøpt og fornyet flere rettigheter, som også har økt i pris, fortsetter Østmo.

–NRK mener at dette er et forsvarlig og nødvendig nivå for å kunne oppfylle vårt allmennkringkasteroppdrag også innenfor sport, skriver han.

Powered by Labrador CMS