Forrige uke brukte Aftenpostens korrespondent i USA, Øystein Kløvstad Langberg, seg selv og sin familie som case i en nyhetsanalyse fra landet.
Foranledningen var av den hyggelige sorten, ettersom han og kona ble foreldre for første gang til en sønn i fjor høst.
Både svangerskap og fødsel gikk fint, men da sykehusregningen kom fikk paret sjokk: Prisen var på over 490.000 kroner.
Resultatet ble nyhetsanalysen med tittelen «Fødselen var helt normal. Svangerskapet også. Så fikk vi sjokkregningen fra sykehuset».
– Denne historien bød på en veldig god anledning til å skrive en analyse om hvor annerledes det amerikanske helsesystemet er enn det norske, forteller Langberg til Medier24.
– Jeg leser jo jevnlig historier om amerikanere som får slike overraskelsesregninger, men hadde ikke sett for meg at det også skulle ramme meg selv personlig. Og i alle fall ikke med en regning i dette omfanget, sier han.
Paret delte også sin historie med Dagbladet sist helg.
– Aftenposten betaler
Langberg forteller at paret slipper å måtte betale summen selv, selv om forsikringsselskapet i utgangspunktet har sagt nei til å dekke.
Han forteller om en «god dialog» med Aftenposten underveis.
– Det er Aftenposten som betaler forsikringen, og jeg fikk beskjed om at de ville ta seg av dette dersom vi til slutt endte opp med å måtte betale selv. De har også hjulpet til med et midlertidig lån for disse store utleggene, sier Langberg.
– Hva er siste nytt nå angående hva dere - eller Aftenposten - faktisk må betale selv?
– Jeg har status som utsendt arbeidstager og betaler fortsatt trygdeavgift til Norge. Det gjør at jeg fortsatt er med i folketrygden og får vanlig pappaperm og ting som det, forteller Langberg.
– Det gjør også at endel helseutgifter i utlandet er dekket, viser det seg. Vi har søkt om å få dekket første del av regningen, og fått refundert utgiftene fra Helfo. Vi har et håp om at de også vil dekke resten, sier han.
– Uvanlig mange reaksjoner
Langberg forteller at responsen på artikkelen den siste snaue uken har vært overveldende.
– Jeg har fått uvanlig mange reaksjoner på denne saken, og det er nok den best leste artikkelen jeg har skrevet det siste året. Vi fikk også mange tilbakemeldinger da vi dedikerte en egen episode til denne saken i podkasten Aftenpodden USA i januar, sier han.
Og reaksjonene er forskjellige.
– Noen er sjokkert over regningen og opplevelsene våre, andre har blitt overrasket over noen av tallene og grafene. Som for eksempel at selv privilegerte, hvite amerikanere har langt høyere mødredødelighet enn den vanlige europeere. Det er rimelig nedslående statistikk, sier Langberg.
– Og så har noen gratulert oss med barn. Det har jo også fungert som en veldig synlig fødselsannonse, legger han til.