(TROMSØ): Amedia etablerte ved inngangen til 2023 en ny felles papirdesk for flere av sine nordnorske aviser hos Nordlys i Tromsø.
Det betyr at Nordlys overtok deskingen til totalt ni aviser, inkludert seg selv.
Avisene som er tilknyttet fellesdesken er: Lofot-Tidende, Lofotposten, Fremover, Finnmark Dagblad, Hammerfestingen, Finnmarksposten, Finnmarken, Sør-Varanger Avis, Rana Blad og Nordlys.
Nå vel et år etter omtaler Nordlys-redaktør Helge Nitteberg samarbeidet som en stor suksess.
– Takket være flinke folk og ny teknologi har fellesdesken vært en suksess for alle involverte, sier han til Medier24.
Den stadige frekvensreduksjonen som flere papiraviser har opplevd de siste årene gjør at man må tenke annerledes, sier Nitteberg.
– Det er smart å samle flere aviser innenfor en enhet på denne måten. Da kan man på enklere vis justere innsatsen til hver enkelt avis, sier han.
– Skulle hvert mediehus ha hver sin redigerer, så hadde det rett og slett blitt brukt for mye ressurser til å redigere papiraviser. De fleste avisene trenger ikke en hel ressurs til det, sier Nitteberg.
Han mener redigerer dermed blir bedre.
– Man bygger opp et kompetansemiljø, der man kan dyrke spisskompetansen til å produsere papir- og e-avis. Det tror jeg er fornuftig og en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Avisene kan nå fokusere på å lage best mulig innhold, sier Nitteberg.
– Går mye raskere
Det er Nordlys-veteranen Geir Tårnesvik som leder fellesdesken i Tromsø.
Han er klar på hvorfor grepet har gitt god uttelling.
– Fordelen er at produksjonen nå går mye raskere. Vi trenger færre personer til å gjøre de jobbene som vi gjorde tidligere, sier Tårnesvik til Medier24.
Fellesdesken benytter seg i all hovedsak av automatikk ved deskingen - gjennom Print Automation-systemet.
Tårnesvik og hans to faste redigere Gaute Bergsli og Astrid Øvre Helland bruker ferdiglagede maler som sakene puttes på.
– Papiravisen er ikke akkurat fremtiden. Dette var en måte å effektivisere og spare inn utgifter til papir. Vi måtte gjøre noe, og dette gjør det enklere å produsere avisen, sier han.
De tre Nordlys-medarbeidere i Tromsø utgjør kjernen i fellesdesken, men Tårnesvik har også et par ressurser ekstra som kan kalles inn hvis nødvendig.
I tillegg sitter det en Amedia-redigerer i Vadsø, Terje Barlien, med primæransvar for avisene i Finnmark.
– Lært oss tjuvtriksene
Tårnesvik forteller at erfaringene etter et års bruk er gode.
– Vi synes det fungerer veldig bra, og er godt fornøyde. Vi jobber raskere, og har nå også lært oss alle mulighetene og tjuvtriksene i programmet, sier han.
En bekymring før oppstarten i fjor var at sluttproduktet ikke skulle bli godt nok, forteller Tårnesvik.
– Print Automation er ikke er kreativt program som InDesign, men vi har oppdaget at det likevel gir mange muligheter. Vi får det til å fungere bra, og er nå fornøyde, sier han.
– Det eneste som ikke er like bra, er fronten. Den blir litt statisk i malformen. Men det er fortsatt bildene og titlene som er det avgjørende, sier Tårnesvik.
Han har uansett aldri vært skeptisk til fellesløsningen.
– I vår bransje så nytter det ikke å være skeptisk. Da blir man parkert. Både mine kollegaer og jeg var spente på dette, men ikke skeptiske, sier Tårnesvik.
– I all form for omstilling, så er man avhengig av å ha en positiv holdning og et åpent sinn. Heldigvis har vi alle hatt det i dette prosjektet, sier han.
– Har måttet tilpasse oss
Deadline for fellesdesken er klokken 16.00.
Finnmarkposten og Lofot-Tidende kommer ut én gang i uka, men det er likevel nok å henge fingrene i for redigererne Astrid Øvre Helland og Gaute Bergsli.
– Vi har måtte tilpasse oss, og finne en god dialog med de ulike redaktørene i avisene. Men jeg synes det har gått veldig bra, sier Øvre Helland til Medier24.
– Det tok litt tid før vi fikk ordentlig inn i fingrene, men det ble enklere og gikk mye kjappere enn jeg hadde trodde, sier hun.
Også Bergsli er fornøyd.
– Jeg er imponert over det vi har fått til, med så mange ulike aviser. Det fungerer veldig bra, sier han til Medier24.
– Jeg var litt bekymret for at programmet ikke skulle være kreativt nok, og at vi ikke kom til å spare så mye tid. Men nå når vi har lært oss programmet, så går det mye raskere, sier Bergsli.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no