.Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende.

BT-redaktør hardt ut mot Kringkastingsrådet: – Viktigste er at vi snart blir kvitt det

Kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende mener det er langt på overtid å legge ned Kringkastingsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var det klart for høstens første møte i Kringkastingsrådet. I den forbindelse skrev kulturredaktør i Bergens Tidende, Jens Kihl, på Facebook, at rådet bør legges ned.

«En gjeng eks-politikarar skal bruke morgondagen på å diskutere fargane i det nye studioet til Dagsrevyen. Eg orkar ikkje ein gong argumentere for kvifor dette er teit», skriver Kihl og fortsetter:

«Nå må vi snart leggje ned Kringkastingsrådet, den aller mest meningslause institusjonen i Medie-Noreg».

Til Medier24 utdyper Kihl:

– BT har flere ganger på lederplass tatt til orde for å legge ned Kringkastingsrådet. Det er en anakronistisk institusjon fra tiden før redaktøransvaret i NRK var klarlagt. Og det gir de politikerne som sitter der en følelse av eierskap, og den bør de snart klare å kvitte seg med, sier Kihl.

– Hyller sendrektigheten

Han legger til at temaet i torsdagens råd ble spesielt dumt.

– Det finnes utrolig mye kompetanse der ute på hvordan man skal tilrettelegge sendinger for svaksynte, og bruke universell utforming. Men det er ikke Snorre Valen og Anders Anundsen som sitter på den spisskompetansen.

Kihl påpeker også at politikere ikke skal ha noen påvirkning på NRKs redaksjonelle valg.

– En ting er det komiske i anakronismen, men undersøkelser viser at politikere tror at rådet har en reell påvirkning. Det er problemet her. Ikke at det er teit bruk av skattepenger, eller at diskusjonene blir komiske, i hvert fall slik de blir fremstilt i bransjepressen. Men det er kjempeviktig at politikere ikke har den makten, sier han.

Rådet mottar alle klagene som er kommet inn 14 dager før møtet, og bestemmer selv hvilke saker som skal tas opp. Noe som betyr at ferske saker ikke kommer med. Som avpubliseringen av «Team Ingebrigtsen» i forrige uke.

Det tenker Kihl er positivt.

– Det beste som kan skje er at Kringkastingsrådet har null påvirkning. Jo mer bakpå de er, jo mindre vesentlige blir de. Så jeg hyller Kringkastingsrådets sendrektighet.

– Kan be om intervju

– Dette er jo også en plattform der Kringkastingssjefen uttaler seg. Er ikke det positivt?

– Da Snorre Valen ble leder for rådet, var han redaktør i Amedia-systemet, som er en konkurrent til NRK. Hvis han føler at han trenger informasjon om slike avgjørelser, kan han be om et intervju, slik at informasjonen når offentligheten.

– Rådet har tidligere blitt kalt et «supperåd». Hva tenker du om det navnet?

– Jeg har ikke møtt noen som mener noe annet, men for meg er det samme hvilken merkelapp de bruker. Det viktigste er at vi snart blir kvitt det.

– Må rettes til Stortinget

Medier24 har forelagt kritikken fra Kihl for rådsleder Snorre Valen, som svarer: 

– Innvendingene Kihl løfter er både vektige og viktige, men noe som i alle fall ikke inngår i rådets mandat er å drøfte endringer i loven og mandatet som regulerer oss selv. Så all den tid jeg er rådsleder, vil jeg først og fremst henvise til kulturministeren og Kringkastingssjefen.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er også forelagt kritikken fra Kihl. 

– Kringkastingsrådets oppgaver og sammensetning er nedfelt i kringkastingsloven. Spørsmålet om hvorvidt vi bør ha det, må derfor rettes til Stortinget. Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om tilbudet til publikum. I NRK ser vi på rådet som en av flere arenaer for publikumsdialog. NRK er et fellesgode i samfunnet, og det er fint at de som bruker NRK får gi uttrykk for hva de synes om programvirksomheten vår, sier hun. 

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery er også forelagt kritikken. Hun har ikke besvart Medier24s henvendelse innen fristen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS