Infomedia og Retriever annonserte sammenslåingen i en pressemelding allerede 1. juli i fjor. Nå står fusjonen i fare.

Retrievers fusjon med Infomedia kan kollapse

Konkurransetilsynet mener det er rimelig grunn til å anta at sammenslåingen av medieovervåkingsselskapene kan føre til en «betydelig svekkelse av konkurransen».

Publisert Sist oppdatert

1. juli i fjor kom nyheten om at Infomedia og Retriever skulle slå seg sammen for å bli en sterkere aktør innen medieovervåking

Et nytt holdingselskap ble opprettet, eid av Infomedias eiere, JP/Politikens Hus og Berlingske Media, samt Retrievers eiere, TT og NTB. 

Da Konkurransetilsynet ble oppmerksom på sammenslåingen i september, satte de foten ned.

De uttrykte bekymring for at fusjonen kunne svekke konkurransen i markedet og påla selskapene meldeplikt – altså måtte de melde inn sammenslåingen til tilsynet.

Fra samme dato, 27. september, ble det innført et gjennomføringsforbud. Det betyr at Retriever og Infomedia må drive separat og ikke kan fullføre fusjonen før tilsynet eventuelt gir sin godkjenning.

Saken går videre

Men det gikk flere måneder før selskapene leverte fusjonsmeldingen – først 28. januar i år.

Deretter har Konkurransetilsynet sett nærmere på saken.

– De fleste saker avsluttes i første fase, men denne har gått videre. Retriever og Infomedia har en høy markedsandel og tilbyr begge medieovervåking, medieanalyse og mediearkiv. Foretakssammenslutningen vil redusere antall leverandører kundene kan velge mellom, og det er nødvendig med en grundigere vurdering av hvordan dette vil påvirke konkurransen, sier Magne Geber i Konkurransetilsynet til KOM24.

Nå har tilsynet 45 nye virkedager på seg, med frist 12. mai, til å avgjøre om fusjonen vil føre til en vesentlig konkurransebegrensning eller ikke.

Partene er uenige

Infomedia og Retriever er uenige i Konkurransetilsynets vurdering.

I sin melding til tilsynet reagerer de på at meldeplikten kom nesten tre måneder etter at fusjonen var offentliggjort. De mener tilsynet baserer seg på gamle vurderinger fra 2013 og ignorerer hvordan markedet har utviklet seg.

I 2013 ble Retriever Norge nektet å kjøpe Innholdsutvikling AS. Men denne gangen hevder partene at situasjonen er en annen. De peker på at kunstig intelligens (KI) og ny teknologi har skapt mer konkurranse, og at etableringshindringene er lavere enn før.

– Foretakssammenslutningen vil ikke «i betydelig grad (...) hindre effektiv konkurranse, særlig som et resultat av at en dominerende stilling skapes eller styrkes,» jf. konkurranseloven §16. Etter meldernes oppfatning er det derfor ikke grunn til å gripe inn mot foretakssammenslutningen, skriver selskapene i sin melding til tilsynet.

– En stor omveltning

Infomedia og Retriever henviser alle henvendelser til Robert Söderling, CEO i Retriever, som i fjor ble utnevnt til administrerende direktør for det nye, sammenslåtte selskapet.

Söderling sier til KOM24 at Konkurransetilsynet må se helheten i markedet. Han mener markedene for medieovervåking og -analyse står midt i en stor omveltning.

Robert Söderling står oppført som daglig leder for både Retriever og Infomedia, ifølge proff.no. Endringen trådte i kraft i midten av oktober – etter at Konkurransetilsynet ilagt gjennomføringsforbud

– Bransjen vår gjennomgår en stor endring akkurat nå. KI byr på både muligheter og risikoer for mange selskaper, men spesielt for Retriever og Infomedia. 

Han viser til at det norske mediemarkedet allerede er i endring, blant annet med Schibsteds nylige avtale med OpenAI

– Etter det jeg forstår, vil OpenAI få tilgang til innhold fra alle de store norske avisene og nettstedene fra Schibsted. Vi vet ikke ennå hvordan dette vil bli brukt, men det er tydelig at store endringer allerede er i gang, fortsetter han. 

Söderling mener Konkurransetilsynet må ta hensyn til disse utviklingene før de konkluderer.

– Vi ønsker at tilsynet ser på hele den norske markedssituasjonen, ikke bare det tilsynet ser som den tradisjonelle medieovervåkings- og analysebransjen. Vi har på ingen måte majoriteten av alle kundene der. Og vi håper at de også tar hensyn til den store teknologiske omveltningen vi ser akkurat nå – dette er ikke bare noe vi sier, det er en realitet, sier han.

Deler likevel adresse

Selv om Konkurransetilsynet midlertidig stoppet sammenslåingen i slutten av september, er både Retriever og Infomedia oppført med samme forretningsadresse – Langkaia 1, hvor Retriever holder til.

Dette har vært tilfelle siden midten av oktober, altså etter at tilsynet hadde ilagt gjennomføringsforbud. Det viser offentlige papirer.

– Det er merkelig. Det ble besluttet at selskapene skulle flytte sammen før Konkurransetilsynet kontaktet oss. At adressebyttet kommer senere må være en forsinkelse i registreringen. Vi har ikke gjort noen endringer etter at tilsynet ba oss om ikke å gjøre noe, sier Söderling.

– Jobber noen av Retrievers ansatte på Infomedias kontorer, eller omvendt?

– Det kan hende at Guro (Lindebjerg, norgessjef i Retriever, journ.anm.) er innom Infomedias kontor for å snakke med Therese (Mohn, norgessjef i Infomedia, journ.anm.) og avklare ting i denne spesielle situasjonen. Kanskje besøker Guro Infomedia av og til, eller Therese henne – det vet jeg ikke. Men så vidt jeg kjenner til, jobber ingen Retriever-ansatte fast hos Infomedia. Det ville overrasket meg, sier han.

Lindebjerg ble valgt som norgessjef for det nye selskapet før tilsynet tok kontakt, legger Söderling til. Han bekrefter at hun deltar i møter med Infomedias ledergruppe.

– Ja, hun har nok møter med ledergruppen en gang i måneden eller annenhver uke. Men det handler om å håndtere usikkerheten rundt situasjonen – hvor lang tid dette vil ta, og hvordan vi skal forholde oss til det, sier han.

Om Lindebjerg har tilgang til Infomedias systemer, er han usikker.

– Det vet jeg ikke, sier Söderling.

– Veldig beklagelig

Söderling uttrykker bekymring for hvordan prosessen påvirker de ansatte:

– Jeg synes spesielt synd på våre ansatte i Infomedia Norge og Retriever Norge, som nå har vært – og fortsatt er – i en slags limbo, uten å vite hva som vil skje over en så lang periode. Det er veldig beklagelig, avslutter han.

Også det svenske Konkurrensverket har satt i gang undersøkelser, noe Söderling bekrefter. Derimot skal det ikke ha kommet reaksjoner fra Danmark.

Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Ellen Høiby
Journalist, KOM24

Ellen her! Jeg skriver om alt som rører seg i kommunikasjonsbransjen - fra PR og reklame til influensere og markedsføring. Har du tips? Da vil jeg høre fra deg!

Phone Icon Mobil / Signal: 45888560
Send meg en e-post: ellen@kom24.no
Powered by Labrador CMS