Aleksander Nordahl i Dagens Næringsliv.Foto: Kent Olsen
DN slipper ny podkast: – Jeg har jobbet til alle døgnets tider
Aleksander Nordahl har ofret julaften, nyttårsaften og en del søndagsmiddager for å lage Dagens Næringslivs ferskeste podkast om politiets krise- og gisselforhandlertjeneste.
I et år har programskaper Aleksander Nordahl i Dagens Næringsliv fått lov til å følge politiets krise- og gisselforhandlertjeneste, også kjent som KGF.
Til vanlig er han fotojournalist, men denne gangen har lyden vært hans medium når han har jobbet med å lage podkasten «Forhandlinger på liv og død» som slippes mandag.
– Jeg har gått inn og tenkt at jeg må dokumentere akkurat på samme måte som når jeg lager fotodokumentar; jeg må være der når det skjer og skildre det som skjer. Det har jeg gjort med mikrofon, forteller Nordahl til Medier24.
Til vanlig har han gått vakter med KGF, men det har også vært over 120 utrykninger.
– Jeg har jobbet til alle døgnets tider, innrømmer Nordahl.
– Mennesker i krise skjer ikke mellom klokka ni og fire. Kona mi spør hvorfor de alltid må ringe kvart på tre om natta. Jula har gått, og nyttårsaften. Det skjer når du minst aner det. Det er også et par søndagsmiddager jeg har måttet gå fra.
– Unikt materiale
Medier24 møter Nordahl sammen med prosjektleder Jannicke Engan. Hun kan fortelle at det har vært avgjørende å bruke mye tid for å finne de riktige historiene å fortelle.
– Du kan ikke rushe et slikt prosjekt, sier hun.
– Det er ikke lett, men vi sitter på et unikt materiale og tilgang som gjør at man kommer veldig nært på mennesker som har det vanskelig og som er på vei til å ta noen valg som ikke er bra, forklarer hun videre.
Å komme så nært byr også på en god del etiske vurderinger som må tas.
– Vi måtte vurdere hver enkelt episode og hver historie selvstendig. Det har vært en stor jobb, forteller hun.
For å forvalte materialet på best mulig måte har de fått hjelp fra navn som Tine Eide, Berit Hedemann, Gry Egenes og Hans Kristen Hyrve.
Ikke blålysserie
De to første episodene som slippes på mandag handler om gisseldramaet på rom 476 på Hotel Royal Christiania i Oslo tilbake i 2014.
Der var DN ikke til stede, men har fått lydopptak fra forhandlingene.
– Det er noen historiske fortellinger, og en del selvopplevde fortellinger. Alt bunner i tilgang og relasjon til denne gruppen som vi setter utrolig pris på, forteller Nordahl.
Han presiserer at det ikke er en blålysserie det er snakk om.
– Det er en serie om forhandlinger og de som lever av å forhandle. Så går det veldig ofte bra til slutt. Det viser at det funker, forklarer han.
– Hvorfor mener dere dere det er viktig å fortelle disse historiene?
– Det viser en del av samfunnet som folk ikke tenker over at finnes. Vi viser en del av politiets arbeid som folk ikke kjenner til og som vi mener er viktig å vise fram. Så sier podkasten noe om at selv om det er mennesker i ytterste krise, så er det håp, svarer Engan.
Hun ser at det er en endring på måten samfunnet snakker og diskuterer om utfordringer samfunnet har i dag.
– Det er mange måter å snakke om mennesker i krise på. Det er viktig at det gjøres så grundig som mulig. Å skyve det under teppet er ikke en løsning, avslutter prosjektlederen.