Gisle Torheim, CFO i Amedia.

Se oversikten:

Dette er Amedias beste pengemaskiner

Medier24 har gått gjennom hvor mye penger Amedia tapper ut og pumper inn for alle avisene i konsernet. En av avisene ga ti ganger så mye som overskuddet i 2023. 

Publisert

Konsernbidrag og årsresultat

I årsregnskapet til Amedia-avisene har vi sett på årsresultat og postene "gitt konsernbidrag" og "mottatt konsernbidrag". 

Årsresultat viser alle inntektene minus alle kostnadene, inkludert skatt. Det er det selskapet sitter igjen med i enten overskudd eller underskudd. 

Konsernbidraget kommer etter årsresultatet i regnskapet, under hva selskapet gjør med overskuddet eller underskuddet. Her skriver selskaper om de betaler det i konsernbidrag, gir det i utbytte til eiere, eller setter det inn på egenkapital. 

Medier24 har gått igjennom konsernbidraget for alle Amedias aviser, og hvor mye hver av dem ga og mottok i konsernbidrag i 2023. 

Se hele listen nederst i saken. 

Konsernbidrag skiller seg fra utbytte ved at et utbytte kun kan deles «oppover» i konsernet, mens konsernbidrag kan gis i alle retninger innenfor konsernet.

Romerikes Blad har de siste årene vært avisen som gir mest i konsernbidrag. De er også Amedia-avisen med høyest overskudd de siste årene.

Titalls millioner årlig

I 2023 ga Romerikes Blad 25,9 millioner kroner i konsernbidrag til Amedia, en svak nedgang fra 26,1 millioner året før. I 2021 ga de 30 millioner.

Men i fjor var det Finnmark Dagblad som ga mest i konsernbidrag, med 49,8 millioner kroner. Det er ti ganger mer enn det avisen hadde i overskudd. 

På tredjeplass ligger Kragerø Blad Vestmar, som ga nesten fem ganger mer enn de hadde i overskudd.

Bak liker Drammens Tidende. I 2023 ga de 17,6 millioner kroner, ned fra 21,1 millioner året før.

Nettavisen pleier også å være blant de avisene som gir mest tilbake til konsernet. I 2023 hadde de et konsernbidrag på 7,7 millioner kroner, ned fra 17 millioner året før.

I 2021 ga de 26,5 millioner kroner.

CFO i Amedia, Gisle Torheim, sier til Medier24 at konsernbidrag har flere formål, og nær sagt alle konsern som har datterselskaper, ikke bare Amedia. 

– Det brukes til felleskostnader og til videreutvikling av Amedia. I tillegg brukes det til å utjevne skattebelastningen, forklarer Torheim og legger til:

– Hovedprinsippet er at selskapene som har et skattemessig overskudd, gir konsernbidrag, mens de som har et skattemessig underskudd, får konsernbidrag.

Han er klar på at konsernbidrag ikke endrer de finansielle rammene for avisene.

– Amedia er eid av Amedia-stiftelsen, og pengene blir i konsernet.

– Godt med egenkapital igjen

– Hva er grunnen til at Finnmark Dagblad gir ti ganger så mye som overskuddet og Kragerød Blad Vestmar gir fem ganger mer enn overskuddet?

– Dette er aviser som over tid har generert et mye større overskudd enn det som er blitt gitt i konsernbidrag. Det er akkumulert mer penger i selskapet enn det vi har hentet ut, derfor justerte vi for det i 2023.

– Men tapper man da ikke egenkapitalen som kunne blitt brukt på å videreutvikle avisene?

– Det er godt med egenkapital igjen i disse selskapene. Og vi følger opp disse avisene like godt som vi følger opp de andre.

Torheim er klar på at avisene har et handlingsrom og skal utvikle seg.

– Men målet er ikke at alle avisene skal bruke opp alle pengene de har stående på konto.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS