Torsdag publiserte Medier24 et opprop signert av 317 mediefolk, som «anmoder norske redaksjoner og redaktører om å fordømme drapene på våre journalistkolleger» i forbindelse med konflikten mellom Israel og Hamas.
VG-redaktørene gikk ut med en felles oppfordring til sine journalister om å tenke seg om før de signerte. Ingen VG-journalister står på listen.
Medier24 har tatt runden til et knippe andre redaksjoner og stilt følgende spørsmål:
- Tenker dere generelt at slike opprop er greit eller ikke for redaksjonelt ansatte?
- Og hvor går grensen for hva journalister kan mene/engasjere seg i denne saken?
Bør generelt avstå
NRK har ingen føringer når det gjelder oppropet, og flere NRK-navn er også på listen.
– Vi ser ikke noe problematisk i at NRK-journalister på denne måten uttrykker solidaritet med kollegaer som jobber i krigsområder, og ber om at stridende parter gjør mer for å bidra til sikkerheten for journalister som rapporterer fra krig og konflikt, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Medier24.
– Generelt bør journalister avstå fra å engasjere seg personlig og uttrykke sterke meninger om saker de jobber med eller kan komme til å jobbe med, og dette gjelder også for den pågående krigen, sier han.
Stabssjef Morten Andersen i Aftenposten sier også at det er uproblematisk for dem at journalister engasjerer seg i kollegers sikkerhets og arbeidsvilkår.
– Både journalister, redaktører og eiere arbeider for at det skal være mulig å drive fri journalistikk i konfliktområder. Da kan ikke journalister og redaktørstyrte medier utsettes for angrep. Engasjementet gjelder alle journalister og tar ikke stilling til konfliktene vi dekker, sier han til Medier24.
Når det gjelder andre former engasjement henviser Andersen til at de følger Vær varsom-plakaten som normalt, og at journalister må være obs på dobbeltroller.
– Men et engasjement for pressefrihet og kollegers sikkerhet skaper ikke en slik dobbeltrolle, sier han.
– Aftenposten støtter denne saken gjennom arbeidet til presseorganisasjonene. Redaktørforeningen, Presseforbundet, NJ og Mediebedriftene har klart gitt uttrykk for at journalister i krigsområder må behandles og beskyttes som sivile, sier Andersen.
Ikke gitt egne føringer for oppropet
Dagbladet har heller ikke gitt noen føringer i redaksjoner for dette oppropet, opplyser konstituert nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund.
– Så er ikke budskapet om å fordømme drap på journalister vanskelig å stille seg bak. På generelt grunnlag bør journalister ha et bevisst forhold til hva man skriver under på, og vi har egne retningslinjer for dette i Dagbladets husregler, sier Holmlund til Medier24.
I disse husreglene står det:
«Redaksjonelle medarbeidere skal ikke delta i underskriftskampanjer eller aksjoner hvis det kan reise tvil om deres eller redaksjonens uavhengighet eller troverdighet».
NTBs nyhetsredaktør Hilde Schjerve har heller ikke sendt ut felles oppfordring til sine journalister.
– I noen sammenhenger må journalister og redaktører markere standpunkt som handler om universelle prinsipper som pressefrihet og ytringsfrihet, sier Schjerve til Medier24.
– Opprop som handler om journalisters sikkerhet og trygge arbeidsforhold for pressen er greit så lenge det ikke innebærer at man samtidig tar stilling i en militær eller politisk konflikt, sier hun.
– Skal være restriktive
Schjerve påpeker at journalister og redaktører i NTB har et ansvar for å verne om NTBs uavhengighet, troverdighet og integritet, slik at det ikke kan stilles spørsmål ved nyhetsbyråets habilitet.
– Dette gjelder også personlige ytringer på sosiale medier og andre offentlige arenaer. Flagger du din støtte til Palestina eller Israel, kan det påvirke i hvilken grad du kan dekke krigen i Midtøsten, sier hun.
TV 2 har heller ingen restriksjoner overfor sine journalister, og 20 TV 2-navn er også derfor på listen.
– Generelt skal våre journalister være svært restriktive med å delta i opprop. Det handler om vår rolle. Vi er journalister, ikke aktivister - og vi tar ikke side, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Medier24.
Nyhetsledelsen kom likevel med en oppfordring:
– TV 2 er selvsagt opptatt av journalisters sikkerhet i alle kriger og situasjoner. I dette tilfellet har vi valgt ikke å legge en tydelig føring, men bedt dem som vurderer å undertegne påse at innholdet er faktasjekket, og at de selv vurderer innholdet opp mot deres egen rolle, og TV 2s troverdighet som nyhetsformidler, sier Solbrække.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no