Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Derfor lot Aftenposten alvorlige anklager i Ingebrigtsen-saken komme på trykk

Har jobbet i to måneder med å ettergå og faktasjekke påstander. – Det er et ganske tidkrevende arbeid, men det er jo et arbeid vi må gjøre før vi i det hele tatt kan være i nærheten av å publisere.

Publisert

Denne uka publiserte Aftenposten en artikkel og podkast med Kristoffer Ingebrigtsen der han kommer med sterke beskyldninger mot sin far, Gjert Ingebrigtsen. 

Sistnevnte står tiltalt for vold i nære relasjoner mot et familiemedlem og etterforskes for et annet forhold. Anmeldelsen til Kristoffer Ingebrigtsen er henlagt fordi saken er foreldet.

I Aftenposten-saken fortelles det likevel om flere tilfeller av mishandling, trusler og vold som skal ha skjedd i familien. Far Ingebrigtsen sier han ikke har gjort noe straffbart mot barna sine.

– Å bare sette sterke anklager på trykk uten å gjøre en jobb med dem er jo ikke medienes oppgave, og det gjør vi jo heller ikke.

Det sier nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Hun forteller at de i arbeidet med saken har jobbet med kontroll av opplysninger, som det står i Vær varsom-plakaten punkt 3.2 at man skal.

– Det er et ganske tidkrevende arbeid, men det er jo et arbeid vi må gjøre før vi i det hele tatt kan være i nærheten av å publisere. Og spesielt er det jo viktig at vi tar det ansvaret når vi snakker om alvorlige anklager, sier hun.

Jobbet med i lang tid

På generelt grunnlag nevner hun at man må se om påstandene er dokumentert andre steder, er det blitt fortalt til andre i nær tid eller om det har vært en etterforskning. 

I denne saken sier hun statsadvokaten i Rogaland har vært en viktig kilde.

– Opplysningene derfra betyr noe, og den saken er jo riktignok henlagt, men det er fordi den er foreldet, og ikke på grunn av bevisets stilling. Det har mye å si.

Alle involverte har fått muligheten til å kommentere påstandene. 

Strøm-Gundersen forteller at de i lang tid har vært interessert i å komme nærmere og forstå forholdene i den kjente idrettsfamilien. Hun mener saken har stor offentlig interesse.

– Og så er det relevant i lys av den kommende rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen.

Gjert Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, har skrevet til Aftenposten at de mener denne saken med påstander som er henlagt fra politiet og at den kommer før rettssaken, gjør Ingebrigtsen rettsløs.

– Den uttalelsen må stå for advokatenes regning.

Samfunnsproblem

Nyhetsredaktøren sier responsen på sakene har vært enorm, og hun tror ikke det bare er fordi familien er kjent.

– Det handler om mye, mye mer. Han beskriver jo også noe som er et samfunnsproblem, som dessverre veldig mange kan kjenne seg igjen i, som handler om vold i familien og vold i nære relasjoner, sier nyhetsredaktøren.

Aftenposten har også fortalt historien i podkastformat. 

– Det å høre Kristoffer fortelle selv om hva er opplevd, gir også et litt annet inntrykk enn å lese det i tekst. Så jeg synes det er fint at det er mulig for oss å presentere denne journalistikken i lyd.

Flere måneder

Avisen gjorde de første intervjuene i juni, og først i slutten av august publiseres saken. Strøm-Gundersen vil ikke gå inn i detaljer og diskusjonene de har hatt med intervjuobjektet.

– Dette kom i stand som følge av vanlig kildearbeid over tid.

På spørsmål om de rundt publiseringstidspunkt har tatt hensyn til at lillebror Jacob Ingebrigtsen skulle delta i OL, svarer hun nei. Saken var heller ikke klar til publisering da OL foregikk. 

– Det aller viktigste for oss har vært å gjøre kildearbeidet og kontroll av opplysninger så grundig som overhodet mulig. Det er det vi har brukt tiden på.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS