Janne Amble i femte sesong av Norge bak fasaden.

TV 2-duoen gikk undercover: – Eneste måten å avsløre ham på

Kadafi Zaman og Janne Amble tror aldri de kunne kommet med avsløringene i Norge bak fasaden hvis de ikke hadde gått undercover.

Publisert

Kortversjonen:

  • TV 2-journalistene Kadafi Zaman og Janne Amble brukte undercover-metoder og kom i kontakt med et miljø knyttet til aktiv dødshjelp.
  • Undersøkelsen innebar opprettelse av en falsk profil på sosiale medier for å få innsyn i et lukket miljø.
  • Zaman mener undercover-journalistikk bør brukes oftere i Norge

Oppsummeringen er generert av ChatGPT, men gjennomlest av en journalist.

I sesong fem av Norge bak fasaden utforsker TV 2-duoen Kadafi Zaman og Janne Amble aktiv dødshjelp.

Tidlig i første episode blir det bestemt at de må undercover, og oppretter en falsk profil. Det åpnet opp en ny verden.

– Da vi startet opp og lagde kontoen på sosiale medier, ante vi ikke konturene av hva som kom til å skje videre. Det er en journalistisk metode som man skal trå varsomt med, sier Amble.

De kom i kontakt med to «dødsengler», altså personer som hevder de hjelper andre md å dø.

En av «dødsenglene», en norsk mann, møter de på et hotell på Nordby. Mannen ble pågrepet av svensk politi like etter intervjuet og sitter fortsatt i varetekt.

– Ikke noen annen måte

Zaman tror de ikke hadde fått innblikk i denne verdenen hvis de ikke hadde gått undercover.

– Den eneste måten å avsløre ham på er slik vi gjorde. Det er ikke noen annen måte. Jeg tenker egentlig at man burde gjøre det litt mer i norske medier, sier han.

Samtidig påpeker han at TV 2-redaktørene har vært tett på.

– Det er ikke vi som skal provosere fram møtet på Nordby hotell. Det er han selv som foreslår tid og sted. Det han selv som uoppfordret sender melding at han tok livet av en kvinne i Trollhättan, forklarer Zaman, som fortsetter:

– Det er ikke sånn at vi har gått undercover i fri dressur. Vi har vært nøye på dette med spesielt kommunikasjonen; at det er han som må pushe.

Mannen er siktet for ett drap og tre tilfeller av oppfordring til selvmord. Ifølge serien opplyser hans svenske advokat at mannen nekter straffskyld.

Kadafi Zaman og Janne Amble.

Zaman synes norsk presse generelt er ganske forsiktige, spesielt når det kommer til å gå undercover.

– Som norsk pressemann med 25 års erfaring så tenker jeg at av og til at det ikke er noen annen måte å finne utav ting på. Men det må være under veldig kontrollerte og gjennomtenkte forhold. Det må ha klare rammer. Det er inngripende, og kan få store konsekvenser for folk.

Amble støtter sin kollega.

– Det hadde ikke gått an å avsløre dette hvis vi ikke hadde brukt den metoden, sier hun.

Programredaktør trygve Rønningen utdyper at å jobbe under falsk identitet er noe som alltid må gjøres grundige vurderinger av.

– I dette tilfelle var vår vurdering at det var eneste måte å finne ut av forholdet på, sier han.

– Sterke inntrykk

«Dødsenglene» skulle egentlig bare være én av seks episoder i den nye sesongen, men etter hvert som de kom lenger inn i tematikken, ble det hovedtemaet.

Og temaet har slått an hos seerne.

– Jeg har aldri opplevd noe i nærheten av den samme responsen, forteller Amble, som har sittet hver morgen og kveld for å gå gjennom henvendelser.

Amble forteller at det blir mer Norge bak fasaden.

Trygve Rønningen forteller at redaksjonen ønsket å se nærmere på tematikken med utgangspunkt at det i dag er lite offentlig debatt om spørsmålet.

– Vår oppgave som journalister er å bringe opplysninger til offentligheten om forhold som har stor samfunnsmessig betydning. Det opplever vi at vi gjør i denne saken knytta til aktiv dødshjelp, forklarer han.

Rønningen opplyser at alle involverte i produksjonen har fått tilbud om oppfølging i etterkant.

Det har Amble vært åpen om at hun har benyttet seg av.

– Det er jo sterke inntrykk. Det handler om veldig alvorlige ting, og vi forholder oss til pårørende som står i en ekstremt vanskelig situasjon, sier hun og fortsetter:

– Å ta imot et tilbud og gå og snakke med profesjonelle er fornuftig og en måte å forebygge på, for vi skal lage mer Norge bak fasaden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS