Øyvind Bladt Hagen (t.v) har flest styrelederverv i Lokalavis-Norge. Ikke langt bak finner man Renate Slettli Nymo, Marit Kalgraf, Ole Morten Ona Ringdal og Henning Johansen.
Øyvind Bladt Hagen (t.v) har flest styrelederverv i Lokalavis-Norge. Ikke langt bak finner man Renate Slettli Nymo, Marit Kalgraf, Ole Morten Ona Ringdal og Henning Johansen.

Medier24s gjennomgang:

Disse 24 styrer Lokalavis-Norge

Polaris og Amedia har samlet 154 aviser, men kun 24 styreledere, viser Medier24s kartlegging.

Publisert Sist oppdatert

En fersk kartlegging fra Medier24 viser at et fåtall personer styrer en stor andel av norske lokalaviser gjennom vervet som styreleder.

Av totalt 154 aviser, er det til sammen 24 styreledere, ifølge Medier24s opptelling. Det betyr at hver sjette avis i landets to største mediekonsern har samme styreleder.

I den opprinnelig oversikten ble Amedias partneraviser inkluderte. Disse avisene er nå tatt ut av oversikten. Det innebærer at antall styreledere i Amedia gikk ned fra 23 til 12 personer.

Dermed gikk det totale antall styreledere ned fra 35 til 24 personer.

Se oversikten nederst i saken.

Merknad

Oversikten tar utgangspunkt i Amedias egen oversikt over sine veiklasser, samt Polaris egen oversikt over avisene sine.

Vi tar forbehold om det i enkelte tilfeller kan være feil.

Opptellingen ble gjort 2. september.

– Skjev kjønnsbalanse

Det finnes 94 aviser i Amedia-konsernet, hvis man ikke inkluderer partneravisene.

Ifølge Medier24s opptelling er det 12 styreledere i Amedia.

Øyvind Bladt Hagen har flest styrelederverv i Amedia, med totalt 19 verv. Han er Amedias regiondirektør i regionen VeTeBu, som omfatter avisene i Vestfold, Telemark og Buskerud, samt Aust-Agder Blad og Tvedestrandsposten.

Ole Morten Ona Ringdal har 15 styrelederverv. Han er regiondirektør for Rogaland.

Amedia har organisert avisene i konsernet i seks regioner, hvor hver region har en regiondirektør.

– Rollen som styreleder er en av flere roller som inngår i stillingen som regiondirektør og er en viktig rolle å ha for å kunne følge opp mediehusene på best mulig måte, sier Bladt Hagen til Medier24.

Ifølge Medier24s opptelling styrer 7 personer 77 aviser gjennom styreledervervet. 

Disse syv personene er regiondirektørene Øyvind Bladt Hagen, Svein Atle Huus, Renate Slettli Nymo, Petter Christian Saugstad, Ole Morten Ona Ringdal, Kristina Fritsvold Nilsen og konserndirektør Ingrid Skogrand.

Amedia er organisert i seks geografiske regioner for mediehus, som omfatter de fleste av avisene i konsernet.

Kommunikasjonssjef Hallgeir Westrum forklarer at fra dere side er det ønskelig at det er regiondirektørene som er styreledere i mediehusene i sine regioner. 

– Det er forklaringen på det begrensede antallet styreledere. I det store og hele opplever vi at denne organiseringen fungerer godt, sier Westrum til Medier24.

Av de 12 styrelederne i Amedia, er 4 kvinner og 8 menn.

– Fordi rollen som styreleder i hovedsak er knyttet til posisjoner i vår struktur, innebærer dessverre det at en skjev kjønnsbalanse på ledernivå forplanter seg til hvem som blir styreledere. Vi jobber hele tiden for å få en bedre kjønnsbalanse blant våre ledere, forklarer Westrum.

Kun én kvinne i Polaris

Polaris har 12 ulike styreledere for 60 mediehusene som Medier24 har med i denne oversikten.

I Polaris er det kun én kvinnelig styreleder, Marit Kalgraf. Kalgraf er i dag regiondirektør i Polaris Media Vest. Til gjengjeld styrer hun 7 aviser gjennom vervet som styreleder.

Av de 60 avisene som Medier24 har registrert som Polaris-aviser, styrer 5 personer 48 aviser.

Dette er Frank Støyva Emblem, Harald Rise, Henning Johansen og Håvard Kvalheim, Marit Kalgraf.

Henning Johansen styrer flest aviser gjennom sine totalt 14 styrelederverv.

Styrene i de 60 mediehusene er konserninterne styrer i Polaris Media, opplyser konsernsjef Per Axel Koch overfor Medier24.

– Personene du nevner er enten administrerende direktører i sine markedsområder, eller ansvarlige for de lokale mediehusene i et slikt markedsområde, sier Koch.

– At det er få kvinner som er styreleder i de konserninterne styrene i Polaris Media, skyldes at blant de fem lederne som nevnes er det kun en kvinne, forklarer han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS