Jan Erik Kjerpeseth

NRKs nye styreleder om penger til flyttingen: – Blir en tøff prioriteringsjobb

Jan Erik Kjerpeseth tror ikke NRK vil få stor hjelp om kostnadene for flyttingen av hovedkontoret eser ut. Etter fire måneder i sitt nye verv jobber han fortsatt med å bli kjent med medielandskapet.

Publisert

– Medielandskapet har jeg jo bare fulgt med på fra sidelinjen, så det er en av de tingene som er nytt for meg, sier Jan Erik Kjerpeseth til Medier24.

– Samtidig så er det jo redaktørene som gjør valgene på det området, men jeg er opptatt av å bygge meg en grunn­kompetanse der rimelig raskt.

I slutten av juni ble det nye styret i NRK oppnevnt, og Kjerpeseth ble valgt inn som styreleder. Han forklarer at han har brukt de første månedene på å bli kjent med NRK.

Kjerpeseth jobber som daglig leder i Sparebanken Vest. Han er også styreleder i energiselskapet Eviny og Brage Finans, og styremedlem i blant annet Vipps og Finans Norge. Han har tidligere også vært styreleder i Bergen havn.

To store løft

– Jeg har jo hatt styrelederverv tidligere i grensesnittet politikk og offentlig virksomhet og i selskap med sterke samfunnsoppdrag, så jeg tenkte at dette var veldig spennende. Det er selvfølgelig noen områder som er nye for meg, men de store løftene de neste årene er jeg ganske trygg på at jeg kan bidra godt på.

Han nevner to som NRK står overfor:

Å flytte NRKs hovedkontor til Ensjø og det store teknologiløftet.

Kjerpeseth sier han synes allmenn­kringkasteren har en utrolig viktig rolle i Norge, og er viktig for å fremme demokrati og sikre informerte og opplyste debatter.

– Så det å få lov å være med å sette retning i den neste etappen for en så viktig samfunnsinstitusjon som NRK, er jeg veldig glad for å ha fått mandat til å være med på.

– Hvilken retning er det NRK skal?

– Det er ledelsen i NRK som skal sette retningen på det som går på det redaksjonelle. Og så tenker jeg at styret skal gjøre en god jobb for å gjøre NRK i stand til å være en aktør som både er teknologisk langt fremme og har en god forutsetning for å kunne innovere og være nyskapende.

Han sier han vil bidra til å sette en organisasjon som «er dynamisk og som evner å hele tiden være relevant».

– Tøff prioriteringsjobb

I 2023 gikk NRK 74 millioner kroner i minus.

Kjerpeseth sier det er viktig å ha god kontroll på mediehusets økonomi.

– Jeg opplever at det jobbes veldig bra for å sikre et budsjett og en drift som er i balanse. Det blir også utrolig viktig inn i dette byggeprosjektet.

Underskuddet i fjor var blant annet som følge av store, planlagte utgifter i forbindelse med flyttingen til Ensjø.

– Ingen tror at NRK vil få stor hjelp hvis man ikke skulle holde seg innenfor de rammene som er satt. Så økonomistyring i løpene er viktig, men ikke minst også økonomistyringen i disse store prosjektene som skal definere NRK sitt fundament, sier han.

Han peker på at NRK må holde seg innenfor den offentlige finansieringen de har. Så langt synes han det jobbes godt med det.

– Tror du det blir vanskelig å holde seg innenfor det?

– Jeg tror det blir en tøff prioriteringsjobb, og så er jeg helt sikker på at det skal vi klare.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS