Onsdag ble det klart at Dagsavisens politiske kommentator Hege Ulstein gir seg etter 25 år i mediehuset.
Hun går over til stillingen som taleskriver for Oslos byrådsleder.
– Jeg gleder meg til å begynne. Det er en utrolig viktig jobb for en av de viktigste politiske posisjonene i Norge. Det å kunne bidra til å gjøre budskapet til en enhver tid sittende byrådsleder forståelig og engasjerende for folk er en utrolig meningsfull jobb, sier hun til Medier24.
Hun ga beskjeden til sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm på mandag, og ble da enig om at hun ikke skulle være en del av teamet som utformer Dagsavisens meningsjournalistikk fremover.
Dermed slutter hun på dagen.
– Jeg tror det er helt riktig. Det hadde vært rart hvis jeg skulle fortsette å mene ting basert på Dagsavisens formålsparagraf når jeg skal inn i en byråkratisk og administrativ stilling i Oslo kommune. Jeg tror det er bra for avisens lesere, meg og Oslo kommune, sier hun.
I formålsparagrafen til Dagsavisen står det blant annet at «avisen skal drive saklig og uavhengig journalistikk, forankret i arbeiderbevegelsens ideer om frihet, demokrati og likeverd».
Ulstein har fortsatt en liten ryddejobb foran seg på kontoret, både fysisk og digitalt. I tillegg til å si farvel til kollegaer.
Er det én ting hun ikke kommer til å savne med jobben så er det debatter som sporer av.
– Jeg elsker det offentlige ordskiftet og er kjempeglad for ytringsfrihet, men når det sporer helt av så er det ikke akkurat like gøy, sier hun.
Samtidig avviser hun at Dagsavisens kutt er grunnen til at hun nå får ny arbeidsgiver.
– Så vidt jeg forstår så kommer de til å erstatte den stillingen. Det er jeg veldig glad for. Meningsjournalistikk er viktig for Dagsavisen og andre seriøse aviser. Jeg er veldig glad for at de signaliserer at de tenker å fortsette med samme mengde stillingshjemler i den avdelingen, kommenterer hun.
– Likheter og forskjeller
Som politisk kommentator mener hun at jobben i stor grad har gått ut på å formidle politikk med et engasjerende og forståelig språk.
Det er en del hun vil ta med seg videre.
– Det handler om å formidle til dels ganske komplekse ting med ord på en måte som gjør at det blir forståelig. Men samtidig handler mye av journalistikkens kraft om å være kritisk og oppsøke konflikter. Det elementet hører ikke med i denne stillinger. Det er noen likheter og noen forskjeller, forteller hun.
1. mars begynner hun i stillingen og skal skrive for nåværende byrådsleder Raymond Johansen.
– Jeg mener fra hele hjertet mitt at det å gjøre politikk tilgjengelig, forståelig og engasjerende bidrar til at folk virkelig skjønner og erkjenner at politikk ikke er noe annet enn menneskeliv satt i prosjekt. Jeg tror det blir dypt meningsfullt, sier hun.