– Hei og velkommen til Midtnytt fra vårt nye studio, forteller Wolden fra det splitter nye redaksjonsnære studioet på Tyholt i Trondheim.
Han har akkurat ledet seerne gjennom en sending han avviklet i større grad selv. Før var de mange flere i regikontrollen - så ble de to - nå er det én - i tillegg til programlederen.
Målet er at programlederne skal ta helt over og at de som står bak kamera - skal gjøre noe annet.
– Det nye studioet er bygd midt på desken på NRK Trøndelag. Det er for å komme kjappere og oftere på lufta og ikke bare ved programsatte tider på TV, men at vi kan gå på lufta på nettsidene våre hurtig - hvis det skjer noe, sier han.
Måtte ha lettvinte løsninger
Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK sier de er for styrte av vaktplaner og mennesker og ikke av behovet for å gå direkte når det skjer noe.
– Vi trenger en god del folk i regikontrollen for å gjøre dette i dag, så innså jeg at vi trenger mer lettvinte løsninger for å komme på lufta når vi selv ønsker og ikke når vi har teknologer i turnus på jobb, sier hun til Medier24.
Hun trodde det var mulig å få kjøpt de teknologiske løsningene, men det var ingen i Europa som hadde det NRK trengte. Derfor måtte de lage det selv.
I disse tider har NRK rullet ut selvbetjente studio på alle distriktskontorene, med unntak i Kristiansand, Bergen og Østlandssendinga, som får etter hvert.
Se video fra det nye redaksjonsnære studioet i NRK Trøndelag:
Posted by Medier24.com on Tuesday, November 22, 2016
Nedbemanning og omskolering
Årsaken til at de ikke får disse endringene nå er at Østlandssendingen har beredskapsansvar med Marienlyst og i Kristiansand og Bergen skal de skifte lokalitet innen kort tid.
– Poenget er at det er selvbetjent og enkelt å bruke, men det må være i nærheten av redaksjonene for å få ned terskelen for å bruke det.
– Hva skjer med de som sitter i regien i dag?
– Det har vært en praktisk utrulling over tid og en del av disse er gjenstand for omskolering fordi teknologi og journalistikk smelter sammen. En del er også utsatt for nedbemanning og det blir gjennomført suksessivt - det er ikke noe nytt nå, men en del av en lengre prosess, sier hun.
Flere til å plukke bær, færre til å lage saft
Teknologiutviklingssjef Steinar Bjørlykke i NRK Midt–Norge forteller at de er avhengig av å automatisere mer.
– Det gir forsåvidt ikke noe mening å flytte et studio inn i redaksjonen om du bare skal produsere de lineære stolpene 18:45 og 20:55, som vi har i dag. Da hadde den gamle studiomodellen gitt et bedre resultat. Hensikten med dette er at vi skal komme opp med nye og bedre produkter og være mye mer tilstede når ting skjer og når folk har behov for ny informasjon.
– Vi må være flere som er ute og plukker bær, og færre som er inne og lager saft, sier han.
Bjørlykke tror dette er måten å gjøre det på fremover:
– Vår økonomi strekker ikke til ved at vi kan bemanne opp en full regikontroll hver gang det skjer noe utenfor normal arbeidstid, så vi må lete etter måter hvor vi kan frigjøre oss fra den strukturen om hvem som er på vakt. Hvis vi har en fleksibel og lett publiseringsløsning som gjør at vi kan komme oss på lufta lett, så støtter det mye mer det forbruksmønsteret som er. Vi må endre oss med publikums medievaner.
– Ikke så jålete
Distriktsredaktør Merete Verstad i NRK Trøndelag opplyser at distriktskontoret i Møre og Romsdal allerede har gått live fra sitt redaksjonsnære studio - utenom de lineære sendeflatene. Dette skjedde da den lokale FrP-nominasjonen ble en nasjonal sak.
Hun ser fram til at nyhetstilbudet blir mer brukerstyrt.
– Det blir ikke så jålete lengre, det blir mer folkelig og nedpå og mer styrt av hendelsene og ikke strukturene i NRK. Det er ikke nødvendigvis programlederne i distriktssendingene som skal på lufta heller. Dette har vi hatt kompetanseheving på med en egen «liveskole».
– Vi må bare ta den som er på jobb, for vi kan ikke vente til det passer for når en programleder er på vakt, avslutter hun.
For ordens skyld: Undertegnede jobbet i NRK Trøndelag fram til mars 2014 og hadde Merete Verstad som sjef.